fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPovećanje minimalne zarade i smanjenje poreskog opterećenja dobar potez

Povećanje minimalne zarade i smanjenje poreskog opterećenja dobar potez

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomski analitičar Predrag Drecun saopštio je da vjeruje da je povećanje minimalne zarade na 450 EUR i smanjenje poreskog opterećenja na plate dobar potez, koji će dovesti do povećanja potrošnje.

On je kazao da se program Evropa sad donosi u političkom ambijentu koji je veoma nestabilan, te da to predstavlja revolucionarni zahvat, koji u Crnoj Gori još nije viđen, piše Dan.

Drecun je podsjetio da je nedavno kazao da je bolje smanjiti doprinose i imati minimalnu za radu od 400 ili 500 EUR, jer bi izdaci za plate bili otprilike isti, ali bi se uvelo više reda.

„Minimalac od 250 EUR imao je fiskalno opterećenje od 162 EUR ili 65 odsto. Minimalac od 450 EUR ima fiskalno opterećenje od 118 EUR ili 26 odsto. Кod neto zarade 900 EUR dosad je opterećenje bilo 582 EUR ili 65 odsto. Po novom predlogu, neto zarada od 900 EUR ima opterećenje 510 EUR ili 57 odsto. Dakle, jasno je da se ovim mjerama uvodi više socijalne pravde, i ravnomjernije raspoređuje dohodak“, rekao je Drecun.

Prema njegovim riječima, Vlada opstaje isključivo na strahu stranaka vladajuće većine od povratka Demokratske partije socijalista (DPS), a ne na suštinskoj program skoj podršci.

„Uspjeh ovog programa politički bi ojačao njegove kreatore, ali istovremeno, i oslabio njegove protivnike. Zato i imamo apriori negativan stav opozicije izrečen na nivou verbalnih kvalifikacija da je to nemoguće sprovesti, kao i ne manje ne gativan stav pojedinih stranaka vladajuće većine. Bitno je da Vlada obezbijedi veći nu za usvajanje seta zakona koji čine Evropa sad. Ako se to ne desi, imaćemo dug period optužbi za neuspjeh podizanja standarda“, kazao je Drecun.

On je dodao da su dokaz da je to moguće uspjesi koje su postigli Ante Marković i Dragoslav Avramović, svaki u svom vremenu. I jedan i drugi su za vrlo kratko vrijeme značajno podigli standard građana. Međutim, čim su izgubili političku podršku, i jedan i drugi su otišli u zaborav, a sa njima i njihovi uspješni programi.

„Neshvatljivo je kako u tim trenucima politika pobijedi ekonomiju, i kako narod često olako radi protiv sebe. Dakle, realno jeste, ali neće biti lako. Mislim da na rod očekuje da konačno dođe do opipljivog rasta životnog standarda, pored svih građanima neopipljivih porasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), smanjenja procenata javnog duga, povećanja budžetskih deficita. Smatram da svi poslanici treba da podrže ovo, jer se na staro možemo vratiti vrlo lako i brzo, bez nekih velikih gubitaka. Ovo jeste u neku ruku revolu cionarni zahvat, koji u Crnoj Gori do sad nije viđen“, poručio je Drecun.

Na pitanje da li su realne procjene Vlade u vezi sa efektima programa, on je odgovorio da postoji veliki prostor za prihode od igara na sreću, jer je klađenje postalo svjetski trend, kao i da je reprogram poreskog duga neophodan.

„Porez na dobit je bio dugo linearan, i kao takav dobar mamac za strane investitore, a podizanjem stope sa devet na 15 odsto, za više iznose dobiti, činimo ga manje atraktivnim, jer za one veće investitore poreski sistem postaje manje atraktivan, iako povoljniji od mnogih poslovnih ambijenata. Bojim se samo da ovo ne bude uvod u dalja povećanja poreza na dobit, kako bi se primicanjem EU, izbjegle poreske makaze, koje se ogledaju u velikim razlikama poreskih opterećenja u okviru jedinstvenog EU tržišta. Ono što je destimulativno za postojeće investitore jeste da se pravila mijenjaju na njihovu štetu usred igre“, kazao je Drecun.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije