fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošnja u januaru na nivou decembarske

Potrošnja u januaru na nivou decembarske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u januaru preuzeli ukupno 276,28 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je na nivou decembarske potrošnje, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CEDIS).

Potrošnja je u januaru diskretno viša u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom istog perioda prošle godine.

Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja.

„Očitano je ukupno 392,43 hiljada brojila ili 93 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, rekli su iz CEDIS-a.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-a su kazali da su ekipe Sektora za održavanje u januaru realizovale 1,52 hiljade intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 93 hiljade EUR.

Na distributivnu mrežu su tokom januara priključena 293 nova korisnika.

„CEDIS je pokrenuo postupak javne nabavke, kao i postupak za pribavljanje urbanističko tehničkih uslova za izgradnju trafostanice 35/10kV Bigova. Izgradnja ovog objekta, za koju je planiran iznos od oko 1,8 miliona EUR, će u značajnoj mjeri doprinijeti stabilnosti u napajanju električnom energijom dijela primorskih opština, kao i stvaranju preduslova za priključenje novih korisnika“, navodi se u saopštenju.

U toku su i 600 hiljada EUR vrijedni radovi na izmještanju elektroenergetske infrastrukture u zoni rekonstrukcije magistralnog puta Podgorica – Danilovgrad.

„Na području Kotora su u toku radovi na izgradnji dvije trafostanice 10/0.4kV – Lastva most i Studentski dom, čija je vrijednost oko 145 hiljada EUR“, rekli su iz CEDIS-a.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore su ugrađena 24 nova, elektronska brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 338 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 420 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...