fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpuno opredijeljeni za proces zelene tranzicije

Potpuno opredijeljeni za proces zelene tranzicije

Podgorica, Vašington, (MINA-BUSINESS) – Rudnik uglja i Termoelektrana (TE) proizvode 40 odsto električne energije u Crnoj Gori, saopštio je izvršni direktor pljevaljskog preduzeća, Nemanja Laković, i potvrdio da postoji potpuno opredjeljenje da se započne i implementira proces zelene tranzicije.

Laković učestvuje na Drugom ekonomskom dijalogu između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), na kojem je potpisan Memoranduma o ekonomskoj saradnji vlada dvije države u Vašingtonu, koji predstavlja osnov daljeg povezivanja između privrednih sektora dvije države.

“Naročito je naglašena bilateralna saradnja u energetskom sektoru kroz modernizaciju elektromreže, integraciju tržišta i prelazak na čiste izvore energije”, saopšteno je iz Rudnika uglja.

Govoreći na panelu o energetskoj sigurnosti i dekarbonizaciji, Laković je naglasio energetski i ekonomski značaj sistema Rudnika uglja i TE Pljevlja.

„U Rudniku uglja formirao je odjeljenje za pravednu tranziciju i radna jedinica građevinska grupa. Takođe je počeo posao ispitivanja potencijala zemljišta u posjedu kompanije. U planu je i formiranje grupe za istražno bušenje i miniranje i pribavljanje potrebnih akreditacija i sertifikata za laboratoriju, što će omogućiti njen izlazak na tržište”, rekao je Laković.

On je istakao da je potrebna pomoć i podrška u realizaciji investicija, kako bi sa novim djelatnostima izašli na tržište.

Prema riječima Lakovića, Rudnik uglja i TE su okosnica privrednog, energetskog i ekonomskog razvoja, koji su u posljednjih pet godina proizveli oko 840 miliona EUR električne energije u tržišnim vrijednostima.

„Dakle ukupno 1,6 hiljada ljudi radi u Rudniku i TE, tako da se ekonomska stabilnost cijelog grada oslanja na ove dvije kompanije. Potrebno je veoma pažljivo, oprezno i brzo da radimo i nadamo se da ćemo dobiti realne rokove kada ćemo biti spremni da ugasimo postojeće i napravimo alternative za poslove koje imamo, kao i prihode koje Crna Gora ostvaruje preko pomenutih sistema“, naveo je Laković.

Američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu, Hose V. Fernandez, saopštio je da su SAD spremne da Crnoj Gori pomognu da pređe na čiste izvore energije, ocijenivši da će uspješna tranzicija podstaći prosperitet i pridruživanje zemlje Evropskoj uniji (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tea Gorjanc Prelević, HRA

HRA: Dosta je neosnovanih političkih napada na sudije

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA) odbila je poziv Demokrata nevladinim organizacijama...