fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan novi trgovinski sporazum

Potpisan novi trgovinski sporazum

Buenos Ajres, (MINA-BUSINESS) – Američki predsednik Donald Trump, kanadski premijer Justin Trudeau i meksički predsjednik Enrique Pena Nieto potpisali su novi trgovinski sporazum.

Potpisivanju tog istorijskog sporazuma, na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) u Buenos Ajresu, prethodio je niz kontradiktornih događaja i pregovora, zbog čega je bilo vrlo neizvjesno hoće li do potpisivanja uopšte doći.

Novi sporazum Sjedinjene Američke Države (SAD) – Meksiko – Kanada, koji takođe treba da odobre parlamenti tri zemlje, zamijeniće dosadašnji 24-godišnji NAFTA pakt, koji je Trump kritikovao kao “katastrofalan”, prenosi B92.

Kako pišu svjetski mediji, aktuelne nesuglasice zbog tarifa na uvozni čelik i aluminijum, koje su SAD uvele svojim komšijama na sjeveru i jugu, narušlie ssu večanu ceremoniju potpisivanja inoviranog trgovinskog sporazuma.

“Trajalo je dugo i bilo je teško. Uz mnogo bodlji i malo rana stigli smo do cilja. Ovo je sjajno za sve naše zemlje”, rekao je Trump nakon potpisivanja.

Dok je Trump hvalio revidirani trgovinski pakt, Trudeau je bio odmjereniji i iskoristio je taj događaj da pozove Trumpa da ukine tarife na čelik i aluminijum uvedene, između ostalog, i Kanadi i Meksiku.

Trudeau se takođe osvrnuo na rerstrukturu General Motorsa i najavljeno zatvaranje pogona i otpušanje zaposlenih te kompanije u Sjevernoj Americi, ocjenjujući to kao “težak udarac”.

Pena Nieto, koji će u subotu predati dužnost svom nasljedniku, rekao je da mu je čast da bude na potpisivanju dokumenta posljednjeg dana njegove administracije, ocjenjujući da je taj sporazum vrhunac dugog procesa koji će omogućiti da se prevaziđu razlike i pomire vizije.

Odobrenje zakonodavaca sljedeći je korak koji čeka novi trgovinski sporazum, što bi se moglo pokazati kao težak zadatak u SAD-u, posebno sada kada će demokrate umesto Trumpovih republikanaca kontrolisati Predstavnički dom od januara.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...