fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisali sporazum za projekat Solari

Potpisali sporazum za projekat Solari

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktori Elektropivrede (EPCG) i Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond), Nikola Rovčanin i Draško Boljević, potpisali su sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 3000+ i 500+.

Iz EPCG je saopšteno da je ugovorom definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju projekta tako što će EPCG obezbijediti 80 odsto, a Eko-fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju projekta.

“Stavljanjem potpisa na sporazum između EPCG i Eko-fonda, mi danas zapravo pišemo nove stranice energetskog razvoja i početka energetske revolucije u Crnoj Gori“, rekao je Rovčanin.

On je naveo da je Solari 3000+ i 500+ projekat koje je bez dileme u korak sa vremenom i rame uz rame sa savremenim državama Evrope i svijeta, prenosi PR Centar.

„Realizacija našeg zajedničkog projekta koji je prepoznala i podržala Vlada, imajući u vidu energetske izazove, nasušna je potreba građana, kompanije i države”, smatra Rovčanin.

On je rekao da vjeruje da je ovo projekat koji će biti samo ulaznica za masovnu ugradnju solarnih panela u godinama koje slijede.

“Dovesti građane u situaciju da pod veoma povoljnim uslovima dobiju besplatnu električnu energiju i postanu proizvođači za svoje domove, zaista je ponos svake energetske kompanije. Eko-fond, kao naš partner na ovom projektu, omogućiće građanima subvenciju od 20 odsto, a EPCG dugoročnu otplatu. Dakle, sve je obezbijeđeno i prilagođeno budžetu naših građana”, objasnio je Rovčanin.

Iz sredstava Eko-fonda, koja se obezbjeđuju shodno odrebama zakona o životnoj sredini i zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, uz prethodnu saglasnost Vlade, obezbijediće se petina sredstava za realizaciju projekta, kroz dodjelu subvencije za ugradnju fotonaponskih panela za domaćinstva, preduzeća i građane.

Boljević je saopštio da Eko-fond, današnjim potpisivanjem sporazuma, obavlja jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je ulaganje u projekte koji se odnose na energetsku efikasnot i obnovljive izvore energije.

„Uz sve ove benefite za građane i privredu, Eko-fond kao mlada organizacija skupila je snagu, volju i želju i spremna je da učestvuje u ovom projektu do kraja, jer smatramo da će ovo biti odskočna daska u daljem razvoju Eko-fonda“, kazao je Boljević.

Projekat Solari 3000+ i 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina.

Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaposkih sistema kod domaćinstаva i preduzeća, emisija ugljen-dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Predsjednik Projektnog odbora Solari 3000+ i 500+ i predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, saopštio je da će javni poziv za građane, fizička i pravna lica, vlasnike privrednih pogona biti objavljen 1. novembra, a da će otvaranje ponuda na tenderu za opremu uslijediti za desetak dana.

„Ovo je projekat u kojem su svi pobjednici i u kojem svi dobijaju, a najviše građani koji će dobiti modernu tehnologiju sa periodom otplate do osam godina i mjesečnom ratom koja neće biti veća od njihovog dosadašnjeg prosječnog računa, a nakon toga koristiće električnu energiju besplatno“, kazao je Đukanović.

On je poručio da će na dobitku biti i Eko-fond, koji pokreće snažni investicioni ciklus u kojem će se izgraditi objekti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvoru energije i praviti određene restrikcije u emisiji ugljen-dioksida.

„U svakom slučaju mislimo da je ovo istorijska šansa za Crnu Goru da iskoristi svoje resurse, a za EPCG još jedna potvrda da može da bude lokomotiva sveukupnog razvoja. Ovo je samo prva faza projekta, jer ukoliko se pokaže veliko interesovanje za ugradnju fotonaponskih sistema, planiramo da proširićemo projekat na još četiri hiljade ili pet hiljada novih domaćinstava i preduzeća“, dodao je Đukanović.

On smatra da se taj projekat ne bi trebalo završiti dok se svakom domaćinstvu i svakom građaninu Crne Gore ne da šansu da koriste električnu energiju iz fotonaponskog sistema.

Đukanović je podsjetio da je osnovana firma EPCG – Solar gradnja, koja će izvoditi radove koji su planirani ovim projektom.

„Očekujemo da ćemo zaposliti između 400 i 500 građana, koji će dobiti priliku da rade u eminentnoj kompaniji“, rekao je Đukanović.

Realizacija projekta doprinijeće, između ostalog, promovisanju pristupa povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije i mjera energetske efikasnosti uz smanjenje emisija ugljen-dioksida.

Realizacija projekta će unaprijediti stanje životne sredine i dati doprinos energetskoj tranziciji, koja se ogleda u smanjenju korišćenja fosilnih goriva – uglja i nafte u proizvodnji električne energije i njihovom supstitucijom obnovljivim izvorima energije.

Takođe, realizacija projekta donijeće značajne benefite velikom broju domaćinstava i preduzeća, kroz mogućnost kupovine i ugradnje fotonaponskih panela do deset kilovati (kW), odnosno do 30 kW, i proizvodnje energije za sopstvene potrebe.

U slučaju proizvodnje viška energije, istu će moći da distribuiraju u sistem, odnosno da od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.

Direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović, smatra da je ovo projekat koji u energetskom smislu predstavlja novitet, ali i prvi značajniji poduhvat za sve u crnogorskom energetskom sektoru.

„EPCG prepoznali smo još odavno kao lokomotivu razvoja, ne samo energetike, nego čitave ekonomije Crne Gore. Vidimo ogromnu želju i snagu kod novog menadžmenta da se što prije realizuju svi projekti koji su u prethodnom sistemu bili zaboravljeni“, kazao je Perunović.

EPCG je do sada raspisala međunarodni poziv za finansiranje projekata i ubrzo će se znati rezultati. Takođe, raspisan je tender za nabavku opreme, osnovano preduzeće Solar gradnja za potrebe realizacije projekta, a početkom novembra očekuje se raspisivanje javnog poziva za građane u kojem će biti definisani uslovi i način prijave za učešće u projektu.

U realizaciji projekta važnu ulogu imaju Komisija za investicije u energetskom sektoru, ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i kapitalnih investicija, lokalne samouprave i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu...