fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostignut dogovor u vezi novog OKU-a

Postignut dogovor u vezi novog OKU-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dogovor u vezi novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) postignut je između socijalnih partnera i očekuje se da bude potpisan u narednih par dana, saopšteno je Vijestima iz oba sindikata.

To će, kako su objasnili iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Saveza sindikata (SSCG), zaposlenima donijeti brojne benefite poput povećanja zarade za rad nedjeljom, pripravnost i dvokratni rad.

Sadašnji opšti kolektivni ugovor ističe krajem godine i ukoliko ne bi bio potpisan novi ili produžen postojeći radnici bi izgubili najznačajniji dio svojih prava.

OKU potpisuju reprezentativne sindikalne i organizacije poslodavaca, odnosno USS, SSCG, Unija poslodavaca (UPCG) i Vlada.

Međutim, sada se pojavio problem u vezi sa predstavnicima poslodavaca, jer je nova organizacija Crnogorsko udruženje poslodavaca kod Ministarstva rada osporilo reprezentativnost UPCG i traži da se ona prizna i njima. Zahtijevaju i da se obustavi potpisivanje OKU, dok se ne riješi pitanje reprezentativnog predstavnika poslodavaca.

Drugi problem je što su predstavnici sindikata i poslodavaca paralelno pregovarali o novom OKU i statusu neradne nedjelje u trgovini, zbog čega se u javnosti stekao utisak da poslodavci ucjenjuju dogovor oko OKU sa ukidanjem neradne nedjelje.

Iz UPCG u srijedu nijesu mogli odgovoriti na pitanja Vijesti. Njihovi predstavnici su do sada postigli visoku saglasnost o teksu novog OKU, dok se pregovori oko statusa neradne sedmice nastavljaju nezavisno od prvih pregovora.

USSCG su zadovoljni dosadašnjim pregovorima o OKU.

”Zakonodavni odbor je dao pozitivno mišljenje, takođe je stiglo pozitivno mišljenje od Ministarstva finansija i čekamo da Vlada odredi i donese odluku ko će u ime izvršne vlasti potpisati OKU. Ako se ne bi potpisavao u ovih par dana sindikati bi morali ponovo tražiti od poslanika da produže trenutno važenje ugovora što nećemo dozvoliti”, kazao je generalni sekretar SSCG Duško Zarubica.

OKU, ili kako ga zovu “radnički ustav”, je pravni akt koji definiše radnička prava i odnose između zaposlenih i poslodavaca, a potpisuju ga socijalni partneri. Vlada je postizanje dogovora prepustila sindikatima i UPCG, ali oni već više od dvije godine neuspješno pregovoraju o novom OKU.

Sadašnji je na snazi bio do kraja 2020. godine, ali su ga poslanici u Skupštini iz dva navrata kroz izmjene Zakona o radu produžavali na po još godinu. Problem je privremeno nastao prije godinu kada je predsjednik države Milo Đukanović odbio da potpiše cijelu grupu zakona koju je usvojila nova skupštinska većina i vratio ih na ponovno glasanje, zbog čega je OKU bio van snage 20-ak dana.

OKU reguliše znatan dio radničkih prava i predstavlja osnovni garant za njihova ostvarivanje svim zaposlenim, a eventualnim njegovim prestankom naročito bi bila ugrožena radnička prava zaposlenih u djelatnostima koje nemaju važeće granske kolektivne ugovore, a to je više desetina hiljada radnih mjesta, većinom u privatnom sektoru.

Sindikalne organizacije su iz više navrata isticale da sadašnji OKU zadovoljava tek minimum radničkih prava. Odbor udruženja trgovine pri Privrednoj komori (PKCG), koja ne učestvuje u pregovorima, prije dva dana je na vanrednoj sjednici zatražio da se potpisivanje OKU odloži dok njegov sadržaj ne bude transparentan i dostupan široj privrednoj zajednici, kako bi se ona o svemu izjasnila.

Zarubica je naglasio da je novi pripremljeni OKU značajno bolji nego prethodni, te da je između ostalog njime predviđeno da se svim zaposlenima koji rade nedjeljom dnevnice budu uvećane za 80 odsto.

”Zatim se prvi put uvodi deset odsto uvećanje zarada za dvokratni rad, deset odsto se plaća svaki sat za pripravnost radnika u slučaju da ga poslodavac u tom periodu može pozvati na rad, tu je i dosta detalja u vezi sa obračunom. Sve će biti poznato narednih dana”, naveo je Zarubica.

Iz USS su kazali da su se novim OKU izborili za brojne benefite za zaposlene, koji se, pored ostalog, tiču novih uvećanja zarade za pripravnost, dvokratni i rad nedjeljom i to za zaposlene u svim djelatnostima u kojima ne postoji potreba kontinuiranog procesa rada.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije