fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostavljen kamen temeljac

Postavljen kamen temeljac

Bar, (MINA-BUSINESS) – Kamen temeljac za Kuću maslina, u čiju izgradnju i opremanje će Vlada uložiti više od million EUR, položili su danas u Starom Baru ministar poljoprivrede Milutin Simović i predstavnici barske opštine, Društva maslinara i nevladine organizacije Maslinijada.

“Kuća maslina biće kuća svih crnogorskih maslinara”, rekao je Simović i dodao da je taj projekat odgovor na realne potrebe sektora maslinarstva u Crnoj Gori, sa višestruktim efektima po očuvanje i promociju te vjekovne tradicije, ali i razvoj Bara, turističke ponude i uopšte imidža Crne Gore.

On je naveo da će se u Kući maslina proizvoditi i pakovati ulje po evropskim standardima, ali i održavati radionice, seminari, obuke maslinara, ugostitelja i potrošača.

„Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, biće izgrađen i opremljen prodajni i izložbeni prostor, koji će doprinijeti promociji crnogorskog maslinarstva i ostalih prepoznatljivih sektora poljoprivrede ovoga kraja”, kazao je Simović.

On je dodao da su brojni razlozi opredijelili da Kuća maslina bude u Baru, među kojima su najveći broj maslina na području te opštine, Stara masline, duga tradicije manifestacije Maslinijada, brojni maslinari, kao i postojanja mogućnosti obrazovanja u poljoprirednoj struci.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, saopštio je da je početak gradnje Kuće maslina u Starom Baru dugo očekivani i željeni projekat koji dokazuje jasnu politiku Vlade o ravnomjernom razvoju Crne Gore.

On je naveo da će projekat unaprijediti kompletnu turističku ponudu Bara, predstavljajući sponu između turizma i poljoprivrede, odnosno maslinarstva kao najznačajnije grane poljoprivredne grada Bara i turističke ponude.

Predsjednik Društva maslinara, Ćazim Alković, kazao je da je na crnogorskim, posebno barskim maslinarima da zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i Opštinom organizuju funkcionisanje Kuće maslina, kako bi na najbolji način valorizovali njene raspoložive kapacitete i učinili je samoodrživom.

Predsjednik NVO Maslinijada, Suljo Mustafić, rekao je da je njihova želja bila da se revitalizuje maslinarstvo i na nov i moderniji način pristupi njegovom razvoju, obnove stari maslinjaci i zase novi.

„Želja je bila da revitalizujemo Stari Bar i vratimo mu ono što mu pripada kao jezgru multietničkog i multikulturnog nasljeđa Crne Gore. Ponosni smo na sve što smo ostvarili”, naveo je Musfatić.

Kuću maslina gradiće preduzeće Bombeton, prema rješenju projektantske kuće Arhing Inženjering. Izvođač se ugovorom obavezao da radove završi u roku od deset mjeseci od uvođenja u posao.

Najčitanije