fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePoslovni rezultati kompanija podstakli indekse

Poslovni rezultati kompanija podstakli indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u četvrtak su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, zahvaljujući najviše dobrim poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških kompanija, dok je Dow Jones indeks blago pao.

Dow Jones je oslabio 0,11 odsto na 26.805 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,19 odsto na 3.010 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 odsto na 8.185 bodova, prenosi Hina.

S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica Microsofta i PayPal Holdingsa, nakon što su te kompanije objavile bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate u trećem tromjesečju.

Cijena dionice Microsofta porasla je dva odsto, a PayPala više od 8,5 odsto.

Dow Jones indeks pao je zbog pritiska na dionicu 3M, nakon što je taj industrijski konglomerat objavio rezultate slabije nego što se očekivalo i smanjio procjene zarade u ovoj godini.

Kako posljednjih dana nema objava važnijih ekonomskih pokazatelja, ni značajnijih vijesti o trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, kao ni u vezi Brexita, u fokusu ulagača su poslovni rezultati kompanija.

Ti rezultati su miješani. Tako su zahvaljujući većoj dobiti nego što se očekivalo, porasle cijene dionica Tesle i Intela. S druge strane, zbog podbačaja su oštro pale cijene dionica Twittera, Amazon.coma i Forda.

Od 168 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih više od 80 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se zato nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju. Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 2,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od polovine 2016. godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 odstoa na 7.328 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 odsto na 12.872 boda, a pariski CAC 0,55 odsto na 5.684 boda.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...