fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoslovni rezultati kompanija podržavaju Wall Street

Poslovni rezultati kompanija podržavaju Wall Street

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle, jer američke kompanije objavljuju podatke o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, a ulagači se, uz to, nadaju da je završen ciklus povećanja kamata.

Dow Jones je ojačao 0,93 odsto na 33.984 boda, dok je S&P 500 porastao 1,06 odsto na 4.373 boda, a Nasdaq indeks 1,2 odsto na 13.567 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija i banaka, koje su dosad objavile finansijske izvještaje.

U ponedjeljak je cijena dionice Charles Schwaba skočila gotovo pet odsto, nakon što je ta brokerska kuća objavila podatke o manjem nego što se očekivalo padu zarade.

Idućih dana rezultate će, između ostalog, objaviti Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Tesla i Johnson & Johnson.

Ulagači su optimistični, nadaju se da će se nastaviti pozitivan trend.

Sezona objave kvartalnih izvještaja tek je počela, ali dosad je većina kompanija objavila podatke o boljim rezultatima nego što se očekivalo, pa su povećane i procjene.

Tako sada analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 2,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok se prije sedmicu očekivao rast od 1,3 odsto.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da američka centralna banka neće dodatno povećati kamatne stope.

U ponedjeljak je Patrick Harker, predsjednik ogranka Feda u Philadelphiji, kazao da smatra da je centralna banka vjerovatno završila ciklus povećanja kamata.

Jednim okom ulagači prate i razvoj situacije na Bliskom istoku, ali analitičari kažu da to ne bi trebalo značajnije da utiče na tržište ako ne dođe do eskalacije sukoba između Hamasa i Izraela i ako se ne uključe i neke druge zemlje regije.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 odsto na 7.630 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,34 odsto na 15.237 bodova, a pariski CAC 0,27 odsto na 7.022 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije