fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoslovni ambijent preduslov ekonomskog osnaživanja žena

Poslovni ambijent preduslov ekonomskog osnaživanja žena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inkluzivni poslovni ambijent preduslov je ekonomskog osnaživanja žena, a projekat Women on Boards, koji realizuje Investiciono-razvojni fond (IRF), direktno utiče na dostizanje rodne ravnopravnosti uz sve ekonomske benefite, saopštila je šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost (SCC), Marija Šuković.

“Blagovremen i konstruktivan dijalog javnog sektora, prije svega, ključnih ministarstava i institucija, sa privrednim udruženjima, od posebnog je značaja za rad SCC i unapređenje poslovnog ambijenta“, navela je Šuković.

Šuković, koja je bila polaznica prve generacije Women on Boards, predvodi tim koji doprinosi konstruktivnoj i produktivnoj razmjeni mišljenja sa jasnim ciljem da crnogorsku ekonomiju učini konkurentnijom za poslovanje.

foto: IRF

Ona je, nakon završenog Američkog univerziteta za menadžment i tehnologiju u Dubrovniku 2004. godine, karijeru započela kao ekonomski stručnjak na projektu pod nazivom Uspostavljanje kreditno garantne institucije, a zatim je angažovana na projektu Upravljanje ekonomskim reformama u Crnoj Gori. Oba projekta finansirala je EU.

Šuković je 2007. godine dobila angažman u javnoj upravi i narednih deset godina pokrivala je pozicije od savjetnice premijera i šefice Biroa za odnose sa građanima, savjetnice potpredsjednika Vlade za evropske integracije, savjetnice u Ministarstvu ekonomskog razvoja, kao i šefice Jedinice za multilateralnu koordinaciju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Od kraja 2016. do decembra 2018. godine obavljala je funkciju izvršne direktorice Savjeta stranih investitora, nakon čega je imenovana na sadašnju funkciju.

IRF je, kako su kazali njegovi predstavnici, kroz program Women on Boards, koji se realizuje u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, pokazao da prepoznaje snagu ženskog liderstva i doprinos koji one daju u korporativnom upravljanju, te da ima jasnu viziju kakve to benefite donosi jačanju ekonomskog rasta i razvoja.

IRF je, u prvoj godine realizacije programa, uspio da osnaži, obuči u relevantnim oblastima i umreži 21 liderku, među kojima su, pored Šuković, Biljana Radusinović i Ana Đurović.

Izvršna direktorica za upravljanje ljudskim resursima u kompaniji One, Biljana Radusinović, smatra da je ključno vjerovati u talente ljudi, te podržati njihov razvoj, kao što je program Women on Boards prvoj generaciji polaznica pružio vjeru i podršku.

“Program nas je dodatno povezao u snažnu zajednicu žena koje se međusobno osnažuju, podržavaju i inspirišu. Svaka od nas može da da svoj doprinos cilju oko kojeg nas je program i okupio – a to je više žena na pozicijama odlučivanja,” rekla je Radusinović, koja se 2015. godine, nakon dugogodišnjeg iskustva u oblasti upravljanja ljudskim resursima, priključila telekomunikacionoj kompaniji.

foto: IRF

Ona je saopštila da je ponosna na činjenicu da kompanija One prepoznaje tu temu kao izuzetno važnu, te da to pokazuje i u praksi, budući da ima gotovo ravnopravan odnos muškaraca i žena na svim nivoima u organizaciji, od početnih do liderskih.

“Duboko sam uvjerena da je između ostalog, i u tome razlog kontinuiranog uspjeha naše kompanije. Nadam se da će brzo i ostale kompanije i organizacije u Crnoj Gori slijediti naš primjer“, poručila je Radusinović.

Ona je odala da u Crnoj Gori postoji veliki potencijal žena na svim pozicijama koje mogu pomoći Crnoj Gori da, u jako izazovnim trenucima, ide naprijed.

Izvršna direktorica i vlasnica kompanije Brain Code, Ana Đurović, kazala je da je program Women on Boards odlično strukturiran i koncipiran, te da je polaznicama pružio ne samo značajne uvide i znanja, već i priliku da se povežu s inspirativnim ženama liderima.

Ona smatra da se dugoročni i održivi uspjeh kompanija i društva ne može se postići bez sinergije između muškaraca i žena na najvišim upravljačkim pozicijama.

„Naša raznolikost donosi ne samo različite perspektive, već i jedinstvenu kreativnost i inovativnost koja je ključna za rješavanje kompleksnih poslovnih izazova. Kroz dijalog, podršku i međusobno uvažavanje, gradimo snažne strategije koje odražavaju potrebe i vrijednosti društva u kojem poslujemo”, saopštila je Đurović.

foto: IRF

Ona je do osnivanja sopstvene kompanije, profesionalnu karijeru gotovo dvije decenije obavljala na liderskim pozicijama u Crnogorskom Telekomu. U tom periodu učestvovala je i vodila mnogobrojne domaće i internacionalne projekte iz oblasti finansija, korisničkih servisa i ljudskih resursa. Između ostalog, bila je jedan od mentora na projektu Deutsche Telekoma pod nazivom Digitalne kompanije u kojima se ljudi razvijaju i vrše pozitivan uticaj.

Program Women on Borads je prvi put u Crnoj Gori okupio je žene liderke, koje su tokom šest modula od eminentnih stručnjaka imale priliku da uče o brendiranju, strateškom i finansijskom upravljanju, te liderstvu. Stečena znanja i vještine već sada su u prilici da koriste u svojim kompanijama, kao stručan i nepokolebljiv kadar.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

AMSCG kiša

Putevi mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima,...

Real na fajnl-foru