fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoslanici različito o rebalansu

Poslanici različito o rebalansu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rebalans budžeta, kojim Vlada nastoji da smanji eventualne rizike po javne finansije je, prema riječima poslanika vladajuće koalicije, opravdan, dok opozicija smatra da se takvom politikom izvršna vlast mora stalno zaduživati da bi isplaćivala osnovne pozicije u državnoj kasi.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Petar Ivanović, kazao je da se, kada se govori o rebalansu, budžet mijenja za 6,4 miliona EUR ili procentualno 0,27 odsto.

“Iz samog procenta je jasno da nije riječ o značajnijoj izmjeni budžeta”, smatra Ivanović.

On je tokom rasprave u Skupštini o predloženom rebalansu ovogodišnjeg budžeta rekao da se budžet mijenja iz tri razloga.

“Prva je finansijske prirode, odnosno povećanje planiranih prihoda. Druga je socijalne prirode, a tiče se izmjene minimalne zarade, a treća fiskalne prirode, odnosno stvaranje pretpostavki za otplatu i refinansiranje duga”, rekao je Ivanović.

On je naveo da su postignute niže kamatne stope od postojećih za otplatu duga.

“Tako bi se ponašao svako od nas pojedinačno i svako preduzeće koje vodi računa o troškovima”, kazao je Ivanović.

On je podsjetio da budžetski deficit ostaje u zoni ispod tri odsto, što je u okvirima Mastrihtskih kriterijuma.

Ivanović je, obrazlažući rebalans detaljnije po stavkama, saopštio da je iznos od preko 150 miliona EUR usmjeren na ono što se popularno zove kvalitet života građana Crne Gore.

“Sredstvima javnog duga se ne finansira potrošnja, već ulaganje u infrastrukturu, s ciljem povećanja kvaliteta života građana”, poručio je Ivanović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, tvrdi da se sa ovakvom politikom Vlada mora non stop zaduživati da bi isplaćivala osnovne pozicije u budžetu i kako bi funkcionisale javne finansije.

“To je taktika predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića – ako ti fali 100 miliona EUR, zaduži se, pa kad dođe vrijeme za naplatu ti opet uzmi 100 miliona”, kazao je Medojević.

On smatra da je javne finansije nemoguće držati stabilnim.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

 

Najčitanije

Tomić vodio crnogorske šahiste do pobjede

Podgorica, (MINA) – Muška šahovska reprezentacija Crne Gore upisala je šestu pobjedu, dok su...