fbpx
10.9 C
Podgorica
October 6, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPoslanici da pomognu radnicima KAP-a

Poslanici da pomognu radnicima KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikalna organizacija Kombinata aluminijuma u stečaju (KAP) uputila je dopis svim poslaničkim klubovima s molbom da djeluju amandmanski na izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju da bi se oko 60 njihovih radnika penzionisalo pod istim uslovima kao rudari.

Radnici iz aluminijumske industrije, kojima nakon bankrota KAP-a rukovodi Uniprom KAP, dvije godine javno apeluju na nadležne da im se omogući pravo da i s 20 godina staža provedenih na radnom mjestu štetnom po zdravlje, odnosno 30 s osiguranjem (s beneficiranim stažom), kroz predstojeće izmjene Zakona o PIO, imaju iste uslove penzionisanja kao rudari.

Poslanici bi danas trebalo da počnu raspravu o tom predlogu zakona, prenose Vijesti.

Predsjednik sindikalne organizacije KAP u stečaju (KAP), Radoman Minić naveo je u dopisu dostavljenom Skupštini da je suština njihovog amandmana da po istim uslovima kao i zaposleni u rudnicima steknu pravo na odlazak u penziju.

“Medicina rada je snimila štetnost radnih mjesta po zdravlje zaposlenih u aluminijumskoj indistriji i rudnicima i utvrdila je na osnovu rezultata beneficirani radni staž u trajanju od dva, četiri i šest mjeseci po godini staža i skraćeno radno vrijeme. Sve to zbog štetnosti po zdravlje u procesu proizvodnje”, rekao je Minić.

On je podsjetio da je ta sindikalna organizacija imala sastanak s ministrom rada Kemalom Purišićem, kao i da su se obraćali premijeru Dušku Markoviću.
Minić je Vijestima kazao da očekuju da im poslanici pomognu i da prihvate amandman, jer njihov zahtjev ne bi bio veliki trošak za Fond PIO.

On je podsjetio da je ranije njihovim kolegama omogućeno da po povoljnijim uslovima odu u penziju.

Purišić je njihov predlog prošle godine odbio, ističući u odgovoru Sindikatu metalaca da je i tokom javne rasprave, koja je završena 15. septembra 2018, taj resor prema svim podnijetim predlozima, za uvođenje posebnih uslova penzionisanja, za bilo koju kategoriju lica, imao negativan stav.

Najčitanije