fbpx
25.7 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPoljoprivrednicima uručene mašine i oprema za pakovanje proizvoda

Poljoprivrednicima uručene mašine i oprema za pakovanje proizvoda

Danilovgrad, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivrednim proizvođačima iz Danilovgrada, Mojkovca, Kolašina i Žabljaka danas su uručene mašine i oprema za pakovanje proizvoda, koje će, kako je saopšteno, povećati njihov kvalitet i tržišni plasman.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da četiri opštine i poljoprivredne proizvođače ne veže samo prijateljstvo i poslovna saradnja, već i obaveza prema viševjekovnoj tradici zajedničkog korišćenja katuna Sinjajevine.

„Pred redovnih servisa podrške od države i opština, iskoristili smo mogućnost da dodatno osavremenimo poljoprivrednu proizvodnju i plasman mliječnih proizvoda sa katuna Sinjajevine. Zahvaljujući programu Kraljevine Norveške, u okviru projekta Norveška za vas, koji implementira UNOPS Kancelarija u Podgorici, imamo priliku da se ovako lijepim povodom danas okupimo“, navela je Kovačević.

Ona je rekla da su u okviru projekta Srce Sinjajevine, koji zajednički realizuju četiri opštine, uspjeli da nabave opremu i materijal za 20 poljoprivrednih proizvođača, po pet iz svake opštine, prenosi PR centar.

„Poljoprivrednim proizvođačima će biti uručeno 20 mašina za pakovanje mliječnih proizvoda, 12 hiljada posuda za pakovanje, 20 rolni folija za pakovanje, 20 elektronskih vaga za mjerenje, promotivni materijal, kao i vizit karte za proizvođače i naljepnice za proizvode“, precizirala je Kovačević.

Prema njenim riječima, nabavljena je i oprema za održavanje lokalnih sajmova poljoprivrednih proizvoda.

„Sve ovo ima za cilj da unaprijedimo položaj vrijednih domaćica i domaćina, povećamo kvalitet proizvoda i podržimo mogućnost boljeg plasmana. Na taj način želimo postići veću cijenu, a time i veću zaradu proizvođača“, objasnila je Kovačević.

Predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bulatović, ocijenio je da je projekat veoma važan i da se u toj lokalnoj samoupravi trude da razumiju poljoprivredu.

„Mi poljoprivredu doživljavamo kao važnu granu razvoja. I ove godine povećali smo budžet za poljorivredu i to je jedina stavka koju smo povećali veoma značajno, jer razumijemo da se poljoprivreda i turizam veoma dobro dopunjuju“, rekao je Bulatović.

On smatra da će poljoprivreda u toj Opštini dobijati na zamahu i da će mladi shvatiti da mogu, baveći se tom privrednom granom, da imaju lijep život.

„Vjerujemo da će i budućem vremenu ljudi shvatiti da poljoprivredu treba osavremeniti i koristiti sve mogućnosti koje postoje“, naveo je Bulatović.

Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević, kazao je da u toj lokalnoj samoupravi, u poslednjih nekoliko godina, čine velike napore da ljudima, koji se bave poljoprivredom i stočarstvom i žive u ruralnim područjima, u što većoj mjeri olakšaju uslove za život i boravak na tom prostoru.

„Imamo puno razumijevanje i poštovanje i želju da ljudima pomognemo. Mi znamo koliko je Sinjajevina veliki resurs za bavljenje poljoprivredom, stočarstvom i za proizvodnju zdrave hrane“, dodao je Vukićević.

Opština Mojkovac, prema riječima njenog predsjednika, Ranka Mišnića, je u okviru budžeta, u posljednje tri godine, pet ili šest puta podigla budžet samo za razvoj poljoprivrede.

„U 2018. godini je budžet za poljoprivredu određen u iznosu od 20 hiljada, a danas imamo 150 hiljada uloženo za razvoj poljoprivrede i pomoć poljoprivrednim proizvođačima“, precizirao je Mišnić.

Predstavnik UNOPS Kancelarije u Podgorici, Armen Čekić, saopštio je da im je drago da je projekat postigao rezultate koji su bili predviđeni, kao i da se nada da će biti brzo vidljivi i efekti.

„Ovaj projekat je za nas vrlo specifičan zbog toga što je jedini projekat koji obuhvata veći broj opština. Mislim da bi trebalo da se nastavi na ovom kursu i da bi opštine trebalo da nastave tu tradiciju i sarađuju na nekim drugim projektima“, smatra Čekić.

Poljoprivredni proizvođač iz Kolašina, Milivoje Milošević, koji je dobio opremu i mašinu u okviru projekta, proizvodi lisnati sir tri decenije i plasira ga širom Crne Gore.

„Treba praviti programe da se mladi vrate na selo, ali to mora država da radi. Ovaj projekat nam daje vjetar u leđa da nastavimo dalje i da nas neko prati. Oprema koju smo dobili značiće nam za unapređenje higijene proizvoda i pakovanje“, poručio je Milošević.

Danijela Pavićević iz Danilovgrada kazala je da se sa suprugom i troje djece bavi poljoprivredom, a stoku izdiže na Sinjajevinu.

„Oprema koju smo dobili u okviru projekta puno će nam značiti da lakše plasiramo proizvode i da ih lakše prodamo“, zaključila je Pavićević.

Najčitanije