fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPokrenuli kampanju protiv izgradnje mHE na Balkanu

Pokrenuli kampanju protiv izgradnje mHE na Balkanu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pokrenula je kampanju u Crnoj Gori i regionu sa ciljem obustavljanja davanja državnih podsticaja za male hidroelektrane (mHE).

Iz WWF Adrie je saopšteno da su, iako energiju crpe iz obnovljivih izvora, mHE štetne za životnu sredinu jer zagađuju i isušuju rijeke.

“Osim toga mHE nijesu ni efikasne. Iako im je 2018. godine na Balkanu bilo dodijeljeno 70 odsto državnih podsticaja, proizvele su samo 3,6 odsto ukupne električne energije”, navodi se u saopštenju.

Iz WWF Adrie smatraju da izgradnjom mHE svako gubi, i to višestruko, gubi rijeke i nacionalne parkove koji se isušuju, endemske vrste riba, plodno tlo, radna mjesta i još mnogo toga”, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da je glavni motiv za gradnju preko 50 projekata mHE na 33 crnogorske rijeke uspostavljeni društveno ekononomski neprihvatljiv i finansijski štetan sistem podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE).

Zahvaljujući tom sistem, kako su objasnili iz WWF Adrie, crnogorski potrošači su od sredine 2014. godine, kada je počela da radi prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplatili investitorima 13,4 miliona EUR subvencija.

“Prema tome, isplativost ovih projekata izrazito je velika za investitore, dok građani plaćaju uvećane račune za električnu energiju i gube prirodne vrijednosti i resurse”, naveli su iz WWF Adrie.

Da podigne svijest o svim tim gubicima, WWF Adria je pokrenula kampanju s ciljem obustavljanja davanja državnih podsticaja za mHE jer bi, kako smatraju, bez njih većina od čak 2,7 hiljada projekata izgradnje mHE na Balkanu bila neisplativa, a onda i zaustavljena.

“Nemoj i ti biti gubitnik, potpiši peticiju na losingrivers.com/cg i pridruži se borbi za spas rijeka u Crnoj Gori i region”, poručili su iz WWF Adrie.

Najčitanije