fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodržali 549 biznis priče sa preko 1,8 miliona EUR

Podržali 549 biznis priče sa preko 1,8 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Alter Modus su kroz zajednički projekat Mladi u biznisu, koji je pokrenut prije godinu, podržali 549 biznis priča sa preko 1,8 miliona EUR, omogućivši time razvoj i unapređenje izuzetnih poslovnih poduhvata.

Izvršna direktorica Alter Modusa, Ana Kentera, je na događaju na kojem su predstavljeni rezultati projekta, saopštila da ta vrsta podrške nije obuhvatila samo finansijski segment, već i edukaciju, mentorstvo i umrežavanje.

Ona je istakla odličnu saradnju sa Unijom mladih preduzetnika i kompanijom Balance2Business.

“Pokazuje se da kombinacija finansijskih i nefinansijskih resursa omogućava mladim preduzetnicama i preduzetnicima ostvarenje poslovnih ambicija“, navela je Kentera i dodala da je Alter Modus prva i jedina finansijska institucija u Crnoj Gori koja odobrava kredite u okviru programa Mladu u biznisu.

EBRD i Alter Modus organizovali sa danas branč sa novinarima i predstavnicima Privredne komore (PKCG), Unije mladih preduzetnika i udruženja preduzetnika i organizacija za mlade, kako bi predstavili program Mladi u biznisu i njegove dosadašnje rezultate.

Program Mladi u biznisu obezbjeđuje mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, koji su u većinskom vlasništvu ili kojima upravljaju osobe mlađe od 35 godina, pristup potrebnim znanjima, vještinama, finansiranju i ostalim ključnim resursima bitnim za prevazilaženje izazova i dostizanje punog potencijala.

Finansijsku podršku programu, u vidu sredstava za tehničku saradnju, obezbijedila je Švedska preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, Italija preko Centralnoevropske inicijative i Luksemburg preko EBRD fonda za uticaj na mala preduzeća.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsella, istakla je da Italija ulaže u program preko Ministarstva vanjskih poslova i Centralnoevropske inicijative.

Osnaživanje mladih u društvu, jačanje preduzetništva i stvaranje novih prilika za mlade jedan je, kako je rekla, od ključnih evropskih prioriteta.

Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Remon Zakaria, saopštio je da program Mladi u biznisu pomaže malim i srednjim preduzećima koja su u većinskom vlasništvu, ili kojima upravljaju mladi do 35 godina, da u zemljama poslovanja dobiju pristup potrebnim znanjima, vještinama, finansiranju i ostalim ključnim resursima bitnim za prevazilaženje izazova i dostizanje punog potencijala.

Očekuje se da će ovaj EBRD program, lokalnim finansijskim institucijama u regiji Zapadnog Balkana tokom narednih godina obezbijediti ukupno finansiranje od 100 miliona EUR.

„Alter Modus se odlično uklapa u program Mladi u biznisu koji EBRD promoviše na Zapadnom Balkanu, stoga je bio prirodan izbor da bude prva institucija koja će biti partner EBRD-a za podršku mladim preduzetnicama i preduzetnicima u Crnoj Gori“, zaključio je Zakaria.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...