fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška ministra Gjeke ekonomskom osnaživanju žena

Podrška ministra Gjeke ekonomskom osnaživanju žena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Žene u Crnoj Gori su najneravnopravnije u domenu moći i novca, mjereno Indeksom rodne ravnopravnosti, ocijenjeno je na sastanku ministra za ljudska i manjinska prava, Fatmira Gjeke sa predstavnicima Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Irenom Radović i Velizarom Kaluđerovićem.

Radović, koja je izvršna direktorica Fonda, predstavila je ministru društveno-odgovorno poslovanje IRF-a i upoznala ga sa činjenicom da je u prethodne dvije godine zdravstvene i bezbjednosne krize ta razvojna finansijska institucija dominato podržala crnogorske privrednike doprinoseći očuvanju likvidnosti i radnih mjesta.

Ona je istakla važnost prevazilaženja rodnog disbalansa kada je riječ o ženama vlasnicama biznisa i njihovom učešću na ekonomskim pozicijama odlučivanja i prevazilaženju jaza u zaradama.

Takođe je, kako je saopšteno iz IRF-a, ukazala na regionalni razvojni disparitet i smanjeno korišćenje potencijala ekonomskog preduzetništva žena na sjeveru Crne Gore gdje je 11 puta veća nezaposlenost u odnosu na južni region.

Radović je istakla konkretne aktivnosti i učinke u unapređenju finansijske inkluzije ženskih biznisa, te potcrtala brojne inicijative u cilju implementacije Agende za ekonomosko osnaživanje žena usvojene na prvoj Nacionalnoj konferenciji održanoj u martu tekuće godine u partnerstvu sa odborima za rodnu ravnoprvnost i ekonomiju, finansije i budžet Skupštine, a uz podršku Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, ambasada Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Kaluđerović, koji je predsjednik Odbora direktora, predočio je ministru da su delegirani predstavnici IRF-a, Sekretarijata za rodnu ravnopravnost Skupštine, te nevladinog sektora – Centra za ženska prava i nezavisni pravni eksperti, a slijedeći obaveze iz Akcione agende za ekonomsko osnaživanje žena, pripremili odgovarajuće predloge zakonske regulative, uvažavajući ocjene i preporuke Evropske komisije neophodne za ostvarivanje daljeg napretka u oblasti ljudskih prava.

S tim u vezi, informisao je Gjeku da je IRF pripremio predloge za izmjenu aktuelnih Zakona o privrednim društvima i Zakona o zabrani zlostavljanja na radu koji treba da budu upućeni u Vladinu proceduru u najskorije vrijeme. Izmjene se odnose na transponovanje važećih međunarodnih konvencija i direktive EU koja se odnosi na zastupljenost žena u upravljačkim tijelima javnih i privatnih preduzeća.

Gjeka je kazao da je rodna neravnopravnost u Crnoj Gori zajednička tema i uspostavljanje pune rodne jednakosti prioritetni je cilj na međunarodnom nivou, ali i u crnogorskom društvu.

On je naglasio da će Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava podržati date predloge propisa, te da će i sami uputiti komentare prema predlagačima ovih zakona prije njihovog utvrđivanja na Vladi.

Na sastanku je razgovarano i o značaju unapređenja ljudskih prava, u smislu unapređenja normativnih rješenja u važećem Zakonu o rodnoj ravnopravnosti koja se odnose na uravnoteženije učešće žena i muškaraca u odborima direktora i na rukovodećim pozicijama u velikim privrednim društvima, javnim i privatnim, kao i prevazilaženje razlika u zaradama među polovima.

S tim u vezi, dogovoreno je da IRF dostavi svoje komentare u cilju pokretanja procesa izmjena i dopuna i ovog zakona u cilju njegovog unapređenja i stvaranja boljeg pravnog ambijenta za postizanje pune rodne ravnopravnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Košarkaši Podgorice sjutra sa Vojvodinom

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Podgorice igraće sjutra pred svojim navijačima protiv novosadske Vojvodine prvu...