fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeće prigovore na rad stečajnog upravnika i sudije

Podnijeće prigovore na rad stečajnog upravnika i sudije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivši zaposleni u Montenegro Airlinesu (MA) najavili su da će podnijeti prigovore na rad stečajnog upravnika i sudije, u vezi sa davanjem u zakup hangara u vlasništvu MA na aerodromu Golubovci avio-kompaniji To Montenegro.

„Podnijećemo prigovore na rad stečajnog upravnika i stečjajnog sudije i opredijeliti se prema krivičnim prijavama protiv njih i NN lica koja im sve ovo dozvoljavaju, ne nadajući se puno u sistem, budući da tužilaštva do sada nijesu reagovala ni po jednoj prijavi koje smo im dostavljali tokom prethodnog perioda“, navodi se u reagovanju bivših zaposlenih MA.

Oni su reagovali na medijske navode prema kojima je sadašnji stečajni upravnik dao u zakup hangar u vlasništvu MA na aerodromu Golubovci, navodeći da sa tim nijesu upoznati, bez iz medija.

Bivši zaposleni su naveli da, ukoliko su mediji prenijeli tačnu informaciju, žele da iznesu nekoliko činjenica.

„Nijesu tačni navodi da je prethodni stečajni upravnik, Saša Zejak, i dio naših kolega koji su bili angažovani u stečaju, vršio bilo kakve opstrukcije u vezi To Montenegra, a vezano za hangar i drugu aerodromsku infrastrukturu u vlasništvu MA“, tvrde bivši zaposleni.

To Montenegro je, kako su objasnili, nudio cijenu zakupa koja je bila višestruko niža od tržišne, dok je stečajni upravnik tražio punu kontrolu nad hangarom i alatima u skladu sa zakonom i očuvanjem stečajne imovine.

„Takođe, To Montenegru je nuđeno i da hangar koristi povremeno – u pojedinačnim situacijama, kada im to bude potrebno, uz prethodnu najavu i kontrolu ovlašćenih lica MA u stečaju iz obnovljenog sektora za održavanje vazduhoplova“, dodaje se u reagovanju.

Bivši zaposleni MA su kazali i da je To Montenegro imao jedan neiskren pristup prema MA u stečaju, budući da je kod Agencijje za civilno vazduhoplovstvo (ACV) pokušao da na osnovu netačnih informacija o pristupu sredstvima rada u vlasništvu MA, dobije svoju organizaciju za održavanje, na štetu stečajne mase. Navodimo da je tada ACV od nas, odnosno od Zejaka, tražila na uvid međusobnu komunikaciju, kako bi se utvrdili netačni navodi To Montenegra“, navodi se u reagovanju.

Bivši zaposleni MA su podsjetili da se zakup ne odnosi samo na objekat hangara, već na čitavu infrastrukturu MA u stečaju u koju, osim hangara, pripadajućih prostorija, magacinskog prostora sa alatnicom, kontejnera oko hangara, prostora nadstrešnice na Vojnoj platformi, kao i prostora nadstrešnice za agregate i kompresor pored hangara, spadaju i alati, vozila, inventar.

Sem zakupa infrastrukture, zakupodavac daje i 5,44 hiljade metara kvadratnih zemljišta, te je stoga, kako tvrde, potrebno javno saopštiti koja je postignuta cijena zakupa sve navedene imovine.

Bivši zaposleni MA su pitali i zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera.

Oni tvrde i da se od cijene zakupa moraju odbiti troškovi koji nastaju za stečajnu masu.

„Davanje hangara u klasični zakup je u potpunoj suprotnosti i sa članom 2 stav 1 ugovora o zakupu zemljišta u airside-u iz 2008. godine između MA i Aerodroma Crne Gore, kojim se zemljište izdaje za potrebe čuvanja i održavanja letilica u vlasništvu MA, a ne tuđih letilica“, rekli su bivši zaposleni.

Posebno je pitanje, kako su kazali, da li je stečajni upravnik izdao u zakup i višespratnu zgradu Starog Tornja, koja je u državini MA u stečaju i oko koje je u toku sudski spor sa Aerodromima.

„Novi stečajni upravnik i stečajni sudija, umjesto da poštuju načela ekonomičnosti i hitnosti stečajnog postupka i izvrše procjenu nepokretnosti i njihovo unovčenje, odugovlače stečajni postupak i štete stečajnu masu i povjerioce, naočigled nas povjerilaca i čitave javnosti“, dodaje se u reagovanju.

Bivši zaposleni su poručili da je očigledno da državne organe ne interesuje šteta nanešena državi od ishitrenog otvaranja stečajnog postupka i drugih nezakonitih aktivnosti na koje su skretali pažnju.

„Nas, kao bivše zaposlene, kao povjerioce i kao građane Crne Gore, takva šteta interesuje, posebno u situaciji kada se samo šteta u turizmu, zbog ishitrenog gašenja MA, mjeri najmanje polovinom prihoda u turizmu, odnosno više stotina miliona EUR godišnje. Novoj kompaniji želimo sve najbolje, ali u skladu sa zakonima ove države, koje moramo da poštujemo i mi i oni“, zaključuje se u reagovanju.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije