fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePodgorica i Tirana će intenzivirati saradnju

Podgorica i Tirana će intenzivirati saradnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Albanija imaju odlične političke odnose koji su najbolja osnova za uspostavljanje i produbljivanje saradnje između lokalnih uprava, posebno glavnih gradova Podgorice i Tirane, saopštio je podgorički gradonačelnik Ivan Vuković.

On je na sastanku sa ambasadorom Albanije, Ridi Kurtezijem rekao da su u fokusu gradske uprave projekti prekogranične saradnje koji se finansiraju iz IPA fondova.

“U tom dijelu postoji dosta prostora za saradnju i realizaciju konkretnih aktivnosti između Podgorice i albanskih gradova, u prvom redu Skadra i Tirane”, rekao je Vuković.

Sagovornici su se, kako je saopšteni iz PG Biroa, saglasili da Crna Gora i Albanija dijele zajedničku evroatlansku perspektivu i evropsku budućnost i da su uspjesi na tom putu zajednički uspjesi obje države i regiona u cjelini.

Vuković je Kurteziju saopštio da rukovodstvo Podgorice uskoro planira da posjeti Tiranu, kako bi razmijenili mišljenja i iskustva, posebno kada su u pitanju izazovi ubrzanog demografskog i infrastruktrurnog razvoja sa kojima se Podgorica i Tirana suočavaju posljednje dvije decenije.

Vuković je kazao da je zadovoljan i porastom broja albanskih turista u Crnoj Gori i Podgorici, i obratno, dodajući da je to dobar pokazatelj međusobnog uvažavanja i potrebe da se kao susjedi još više upoznajemo i učimo jedni od drugih.

Kurtezi je rekao da je zadovoljan odličnom komunikacijom i saradnjom dvije države, iskazujući uvjerenje da će se u narednom periodu takva praksa prenijeti i na nivo lokalnih zajednica, posebno glavnih gradova dvije države.

Kurtezi je ocijenio da je Podgorica grad koji se ubrzano i dinamično razvija, i da će kao građanin glavnog crnogorskog grada uložiti dodatan napor da se saradnja Tirane i Podgorice produbi u interesu dva grada i njenih građana.

On je kazao da je Podgorica primjer multietničkog sklada i suživota i dodao da albanska manjina u Podgorici i Crnoj Gori tome daje doprinos i ima obavezu da sa ostalim zajednicama zajednički radi na prosperitetu crnogorskog društva.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...