fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodaci s tržišta rada spustili indekse

Podaci s tržišta rada spustili indekse

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u četvrtak su pale, drugi dan zaredom, jer su ulagače zabrinuli slabi pokazatelji s američkog tržišta rada.

Podršku tržištu, međutim, pruža nada u nove podsticajne ekonomske mjere.

Dow Jones je oslabio 0,23 odsto na 29.999 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 odsto na 3.668 poena. Nasdaq indeks ojačao je 0,54 odsto na 12.405 bodova.

Tokom trgovanja Dow Jones i S&P 500 indeks bili su i u većem minusu, jer su ulagače razočarali slabi podaci s tržišta rada, prenosi Hina.

Prošle sedmice je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio za 137 hiljada, na 853 hiljade, najviši nivo od polovine septembra i znatno više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da restriktivne mjere u nizu saveznih država, usmjerene na suzbijanje koronavirusa, i dalje usporavaju oporavak privrede.

No, tržište je kasnije nadoknadilo dio gubitaka jer će zbog slabosti ekonomije prije ili kasnije Kongres prihvatiti novi paket podsticajnih fiskalnih mjera.

Ministar finansija Steven Mnuchin kazao je da je u pregovorima između republikanaca i demokrata o podsticajima postignut veliki napredak.

Podršku tržištima već sedmicama pružaju pozitivne vijesti o vakcini, jer ulagači očekuju da će se s njenom primjenom ekonomska aktivnost normalizovati, a najveće svjetske ekonomije brzo oporaviti od koronakrize.

No, restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa izazvale su velike ekonomske štete, a milioni Amerikanaca ostali su bez posla, pa privreda zavisi od fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Među dobitnicima je bio S&P indeks energetskog sektora, koji je dostigao najvišu vrijednost u šest mjeseci, jer se cijena barela nafte na londonskom tržištu probila iznad 50 USD, prvi put od početka marta.

U četvrtom kvartalu indeks energetskog sektora skočio je više od 36 odsto, pa je najveći dobitnik među 11 najvažnijih sektorskih indeksa.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,54 odsto na 6.599 bodova, a pariski CAC neznatno na 5.549 poena. Frankfurtski DAX oslabio je 0,33 odsto na 13.295 bodova.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...