fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočinje obuka na radu za 40 žena i mladih na sjeveru

Počinje obuka na radu za 40 žena i mladih na sjeveru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupno 40 nezaposlenih žena i mladih će, u okviru projekta Help, početi u ponedjeljak stručnu obuku na radu u sedam opština uglavnom na sjeveru Crne Gore.

Iz Help-a je saopšteno da je riječ o projektu koji se finansira iz fondova Evropske unije (EU) pod nazivom Unaprijeđen pristup tržištu rada za žene i mlade na sjeveroistoku Crne Gore.

“Projekat je posebno fokusiran na manje razvijene opštine u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore gdje je nezaposlenost gorući problem”, navodi se u saopštenju.

Stopa nezaposlenosti, prema riječima predstavnika projekta, u tom dijelu države je skoro šest puta veća nego u primorskom regionu i oko tri puta nego u centralnom dijelu.

“Priliku za obuku na radu dobiće nezaposlene žene i mladi u Beranama, Petnjici, Andrijevici, Bijelom Polju, Rožajama i Plavu, gdje će ukupno 18 poslodavaca obučavati 30 nezaposlenih, dok će pet poslodavaca u Podgorici i Danilovgradu stručno osposobljavati deset osoba”, dodaje se u saopštenju.

Projektom je predviđeno da će Help podržati učešće u obuci sve kandidate sa 200 EUR mjesečno.

Nezaposlene osobe koje učestvuju u stručnom osposobljavanju dobiće priliku da kroz definisanu obuku na radu usavrše potrebna znanja i vještine i eventualno se nametnu poslodavcima za dugoročno zaposlenje.

“Projekat takođe predviđa i set drugih aktivnosti u cilju lakšeg zapošljavanja žena i mladih. U planu je uspostavljanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje, kreiranje akcionog plana za usklađivanje lokalnih potreba i ublažavanja nejednakosti prilikom zapošljavanja”, navodi se u saopštenju.

Ukupna vrijednost projekata koji implementira Help u partnerstvu sa Opštinom Berane je 170 hiljada EUR, a finansira ga Ministrstvo finansija odnosno Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći.

Najčitanije