fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočinje nova faza programa Energetski efikasan dom

Počinje nova faza programa Energetski efikasan dom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani se od sjutra mogu prijaviti za novu fazu programa Energetski efikasan dom, koji podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su kazali da se zahtjevi za učešće u programu mogu dostavljati do 5. novembra.

„Cilj programa je smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija ugljen-dioksida (CO2), kao i razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je za potrebe programa obezbijedilo 200 hiljada EUR za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori i to za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase – pelet i briket, visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta.

Omogućena je i ugradnja termoizolacije na fasadi stambenog objekta i energetski efikasne fasadne stolarije.

„Građani će u okviru programa biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do deset hiljada EUR, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo program sprovodi u saradnji sa izvođačima radova, odnosno partnerskim firmama Mikromont, Home Systems, Plam Inženjering, Veneta Plamen, Energos, Ening, ETG grupa, Grijanje, NS Elektronix, Korovljević, VHM Solutions, MD Momo, Sistem-MNE, Konzorcijum Solar power, Sienersys, Konzorcijum Eficom, kao i partnerskim bankama – Erste, Hipotekarna, Lovćen i Prva.

Iz Ministarstva su objasnili da je procedura apliciranja takva da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa Energetski efikasan dom.

„Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u programu, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan odnosno da je u procesu legalizacije“, objasnili su iz Ministarstva.

Zahtjev i propratna dokumentacija se mogu dostaviti putem mejla [email protected], lično na arhivu Ministarstva ili putem pošte.

„Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi COVID-19, preporuka Ministarstva je da građani traženu dokumentaciju dostavljaju putem mejla“, navodi se u saopštenju.

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo izdaje uvjerenje da je građanin kvalifikovan za učešće u programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit.

Procedure za implementaciju programa, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga i obrazac zahtjeva za dobijanje uvjerenja za učešće u programu mogu se preuzeti na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

Sve informacije u vezi programa mogu se dobiti putem mejla [email protected] ili telefona 020 482 446.

Informacije o dinamici sprovođenja programa biće redovno objavljivane na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

Iz Ministarstva su podsjetili da su u prethodnoj fazi programa Energetski efikasan dom, mjere energetski efikasnosti primjenjene u 187 domaćinstva u Crnoj Gori.

Program Energetski efikasan dom predstavlja svojevrstan nastavak programa Energy Wood, koji je Ministarstvo kroz tri faze realizovalo od 2013. godine, i u okviru kojeg je ugrađeno oko 1,01 hiljada sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.

Najčitanije