fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočeo post-seizmički monitoring morske faune

Počeo post-seizmički monitoring morske faune

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Post-seizmički monitoring morske faune crnogorskog podmorja počeo je i trajaće 20-ak dana, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Iz Uprave su kazali da je je post-seizmički monitoring počeo nakon obavljenih 3D geofizičkih snimanja na blokovima četiri, pet, devet i deset.

„Ispitivanje definisano je Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu i ima za cilj da utvrdi stanje morske faune, preciznije, morskih sisara, na predmetnim blokovima nakon završenog 3D geofizičkog ispitivanja koje je realizovano u novembru i decembru prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Monitoring će biti obavljen sa broda Aran, koji je korišćen za prikupljanje podataka o morskoj fauni prije 3D geofizičkog istraživanja.

Cilj monitoringa je dobijanje podataka koji će biti upoređeni sa informacijama o stanju morske faune prije 3D istraživanja i trebalo bi da pokaže u kojoj mjeri je realizovano 3D geofizičko istraživanje uticalo na morsku faunu na blokovima.

U istraživnaju učestvuju i predstavnici Instituta za bilologiju mora.

Istraživanja na blokovima četiri, pet, devet i deset realizuju se u skladu sa radnim programom ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

„U skladu sa ustaljenom praksom, sprovode se sve mjere zaštite životne sredine, a Uprava za pomorsku sigurnost je uspostavila sigurnosnu zonu i obavijestila sve plovne objekte o istražnim aktivnostima“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...