fbpx
19.8 C
Podgorica
March 25, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessPočele nominacije za Ženu preduzetnicu godine sa Zapadnog Balkana

Počele nominacije za Ženu preduzetnicu godine sa Zapadnog Balkana

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Nominacije za Ženu preduzetnicu godine sa Zapadnog Balkana za prošlu godinu su počele, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

RCC je tu inicijativu pokrenuo prošle godine u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024 i programa ekonomskog osnaživanja žena, s ciljem da se oda priznanje ženama koje su pokrenule i razvile sopstveni posao i doprinijele novim i održivim radnim mjestima za druge žene i muškarce u našem regionu.

Iz RCC-a su pozvali pojedince, predstavnike institucija javnog i privatnog sektora, organizacije i sve zainteresovane da nominuju ženu preduzetnicu godine u jednoj ili više kategorija – žena ekološka preduzetnica, kreativna žena preduzetnica, žena preduzetnica u turizmu i ugostiteljstvu, Romkinja preduzetnica, žena start up preduzetnica i mlada žena preduzetnica.

Nominacije su otvorene do 28. februara, uz uslov da je preduzeće prijavljenih žena preduzetnica registrovano prije februara prošle godine.

Generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu, kazala je da prošle godine nije bilo lako odabrati samo šest među brojnim sjajnim nominacijama.

„Blerina, Aida, Valentina, Dragana, Pakize i Arta su ovu prestižnu titulu Žene preduzetnice godine sa Zapadnog Balkana za 2021. godinu ponijele ponosno i opravdano i uvjerena sam da ove godine neće biti ništa drugačije“, navela je Bregu.

Prema njenim riječima, doprinos žena preduzetnica je ključan za napredak Zapadnog Balkana.

„Njihov naporan rad, inovativno razmišljanje i nepokolebljiva predanost, predstavljaju istinski doprinos rastu naših ekonomija i procvatu naših društava. Namjera nam je da ovom inicijativom odamo skromno priznanje ovim hrabrim i snažnim ženama, koje su se usudile da se bore protiv stereotipa i donesu promjene“, rekla je Bregu.

Ona je dodala da je sigurna da svi znaju barem jednu, ako ne i mnogo više, nevjerovatnih žena – majku, sestru, prijateljicu, partnerku ili poznanicu, koja je preduzetnica i koja zaslužuje da dobije priznanje za sve što je uradila.

„Dakle, budite brzi, nominujte svoju favortikinju koja će sljedećeg mjeseca možda postati jedna od žena preduzetnica godine sa Zapadnog Balkana“, poručila je Bregu.

Iz RCC-a je saopšteno da manje od 22 odsto preduzetnika sa Zapadnog Balkana čine žene i zbog toga je promocija priča uspješnih žena preduzetnica iz regiona od velike važnosti.

„Ekonomsko osnaživanje žena je od ključnog značaja za oporavak i otpornost, kao i za veći ekonomski rast, s obzirom da je broj žena na tržištu rada usko povezan sa razvojem regiona“, dodaje se u saopštenju.

Više informacija o uslovima za nominaciju, žiriju i postupku izbora može se pronaći na linku https://www.rcc.int/pages/165/western-balkans-women-entrepreneurs-of-the-year-2022

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost Bemaks u finalu

Podgorica, (MINA) - Košarkašice Budućnost Bemaksa igraće u finalu završnog turnira WABA lige. Budućnost je...