fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela rasprava o budžetu

Počela rasprava o budžetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici u Skupštini počeli su raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, koji je, prema riječima ministra finansija, Darka Radunovića, rezultat nastavka sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije sa ciljem smanjenja budžetskog deficita i javnog duga.

Radunović je u uvodnom izlaganju kazao da je predloženim zakonom predviđen ukupan iznos primitka i izadataka od 2,38 milijardi EUR.

“Od toga tekući budžet iznosi 910,74 miliona EUR, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni 320,93 miliona, transakcije finansiranja 432,35 miliona, a rezerve 20 miliona”, precizirao je Radunović tokom objedinjene rasprave o predlozima zakona o budžetu i odluke o zaduživanju Crne Gore za narednu godinu.

On je rekao da budžet za narednu godinu karakteriše brži rast prihoda u odnosu na rashode, čime se postiže opadajući trend budžetskog deficita sa procijenjeih 3,8 odsto u ovoj godini na 2,97 odsto u narednoj godini, nakon čega se očekuje budetski suficit.

Radunović je kazao i da su izvorni prihodi budžeta u narednoj godini planirani u iznosu od 1,82 milijardi EUR, ili 38,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na procjene za ovu godinu veći su 71 milion EUR.

Ukupni izdaci planirani su 1,97 milijardi EUR ili 41,1 odsto BDP-a i veći su za 40 miliona.

“Planirani nivo prihoda ne uključuje efekte implementacije projekta ekonomskog državljanstva, dok ukupni izdaci ne uključuju očekivane efekte sprovođenja reformi javne uprave kroz optimizaciju broja zapsolenih”, zaključio je Radunović.

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...