fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela berba breskve u kompaniji Plantaže

Počela berba breskve u kompaniji Plantaže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Berba breskve u kompaniji Plantaže počela je u ponedjeljak i trebalo bi da traje do prve polovine septembra, saopštili su njeni predstavnici.

Iz Plantaža su kazali da je berba u odnosu na prošlu godinu, zbog vremenskih prilika tokom prethodnog mjeseca, počela šest do sedam dana kasnije.

Rukovodioc vinogradarsko-voćarkse proizvodnje u kompaniji, Simo Boljević, rekao je da su zasadi breskve, koji se na Ćemovskom polju prostiru na površini od oko 84 hektara, u dobroj kondiciji, da je kvalitet ploda veoma dobar i da se na osnovu sadašnjeg stanja očekuje uspješna berba.

“Plan za ovu godinu iznosi 800 hiljada kilograma. U toku je berba sorti rane epohe zrenja i to Pulchra i Queen Crest”, naveo je Boljević.

On je dodao da je za berbu trenutno angažovano oko 25 radnika, dominantno iz Crne Gore, a da će se sa povećanjem i inteziviranjem dinamike berbe povećati i broj potrebnih berača.

Plantaže su, prema riječima Boljevića, raspisale oglas kojim se oglašava potreba za 50 sezonaca za potrebe berbe breskve na Ćemovskom polju.

“Zarada se obračunava po osnovu radnog učinka, a cijene su ove godine povećane u odnosu na prošlu, a kompanija obezbjeđuje prevoz angažovanim beračima, sa autobuskog stajalište ispred Sahat kule”, rekao je Boljević.

Za sezonske radnike sa prebivalištem van Podgorice obezbijeđeni su smještaj i tri obroka.

“Od dokumentacije prilikom zapošljavanja potrebno je priložiti radnu knjižicu, kopiju lične karte i žiro računa. Starosni penzioneri prilikom prijave treba da dostave i kopiju rješenja o penziji”, zaključio je Boljević.

Najčitanije