fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlatforma doprinosi unapređenju turističke ponude

Platforma doprinosi unapređenju turističke ponude

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalna platforma Tourism Insight, koja je predstavljena danas, specijalizovana je za praćenje i predviđanje trendova u turizmu, a trebalo bi da omogući analizu i korišćenje potencijala podataka u cilju unapređenja turističke ponude.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, kazao je da bi digitalna platforma trebalo da doprinese unapređenju resursa, praćenju trendova i adekvatnom promovisanju raznovrsne ponude.

„Želimo da na najbolji način shvatimo kakvi su i kakvi će biti trendovi ponašanja turista koji su naša ciljna grupa“, rekao je Davidović na predstavljanju digitalne platforme.

On je dodao da digitalna platforma daje detaljnu analizu za pravljenje budućih strategija, koje više ne mogu biti dugoročne.

„U turizmu se sada mora odmah djelovati na osnovu realnih podataka. Ovo je prvi korak u privatno-javnom partnerstvo sa kompanijom Mastercard“, naveo je Davidović.

„Ono što je za nas od izuzetne važnosti je i to što ćemo pored uvida u veoma vrijedne i korisne podatke, dobiti i ekspertsku podršku Mastercard tima, na osnovu koje ćemo imati i preporuke za najbolje korišćenje onoga što kao zemlja možemo da ponudimo“, saopštio je Davidović.

On je objasnio da platforma daje podatke za aktivnosti kako bi se unaprijedile akcije prema emitivnim trzištima.

„Svi smo svjesni da nas je pandemija koronavirusa naučila da strategije više ne mogu da budu programirane na deset ili pet godina, svi moramo da budemo fleksibilni i da fleksibilne odluke donosimo na osnovu realnih podataka i pokazatelja onoga što je najvažnije kad govorimo o turizmu, a to je turistički promet“, kazao je Davidović.

On smatra da će platforma unaprijediti pristup i da će to biti samo prvi korak u snaženju privatnog-javnog partnerstva i saradnje koja može da donese mnogo više.

„Vrijednost same donacije platformi, kojoj će pristup imati kolege iz Ministarstva turizma i Nacionalne turističke organizacije (NTO), je oko 120 hiljada EUR u osnovnoj varijanti“, rekao je Davidović.

On je dodao da mogućnosti koje platforma nudi, a tu se misli i na obuku i podršku koju će Mastrercard obezbijediti onima koji budu radili na analizi podataka, treba da doprinesu obezbjeđenju preciznijeg i jasnijeg pristupa u narednom periodu.

„Najvažnije je da se odluke donose na osnovu podataka, da akcije budu na osnovu podataka, kao i da na osnovu interesovanja sa pojedinih tržišta i analize ponašanja prema tim tržištima prilagođavamo naše marketinške aktivnosti, nastupe i akcije koje treba da preuzmemo kako bismo unaprijedili posjete“, objasnio je Davidović.

Predstavnica Mastercarda, Olga Dedović, rekla je da je saradnja sa Ministarstvom primjer kako se na uspješan način, kroz privatno-javnu inicijativu, može djelovati na lokalnu zajednicu i učiniti je boljom i uspješnijom.

Direktorica Mastercarda za tržišta Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), Jelena Ristić, kazala je da se u uslovima pandemije, kada je socijalna distanca na snazi i kada postoji granično kretanje, mijenjaju navike putnika i potrošača prema digitalnim kanalima.

“Solidarnost i podrška lokalnim inicijativama na tržištima na kojima poslujemo, jedni su od glavnih stubova poslovanja. U vremenima u kojima je razvoj različitih industrija neizvjesniji nego prije, vidimo posebnu važnost u tome da pomognemo da se digitalnim rješenjima koja razvijamo i posjedujemo, najbolje odgovori izazovima kroz koje prolazimo i koji su pred nama”, poručila je Ristić u video poruci.

On je dodala da je važno da se što prije analiziraju, unaprijede i promovišu lokalni turistički potencijali na što brži, siguran i efikasan način.

Ristić je navela da je snaga Tourism Insight platforme u tome što analizira podatke iz različitih izvora i na taj način pruža sveobuhvatan presjek svih navika, kako putnika, tako i turista, prije, tokom i nakon napuštanja turističkih destinacija.

„Od momenta kada turista ukuca svoju destinaciju u pretraživač, do momenta kada postavi slike na društvenim mrežama, naša platforma odmah identifikuje šta to savremeni turista želi i očekuje od odmora“, objasnila je Ristić.

Ona je dodala da platforma generiše trendove na bazi onoga šta turisti najčešće pretražuju, komentrišu i gdje najčešće kupuju.

„Platforma omogućava i olakšava donošenje pametnih odluka u svijetu turizma, a takođe za posljedicu ima i povečanje prihoda u ovom sektoru“, rekla je Ristić.

Ona smatra da je važno da se platforma počne koristiti što prije zbog brojnih pogodnosti koje pruža.

„Veoma smo ponosni što je Crna Gora prvo tržište na Balkanu, a četvrto u Evropi koje koristi platformu“, zaključila je Ristić.

Najčitanije

Nastavak stabilizacije i usmjerenost na budući rast

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Plantaža usvojio je danas finansijski izvještaj za prošlu godinu,...