fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlantaže su na putu oporavka

Plantaže su na putu oporavka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prodaja proizvoda Plantaža porasla je 14 odsto od početka godine, a nakon dvije godine kašnjenja isplaćene su sve obaveze prema radnicima, saopštio je izvršni direktor Plantaža, Igor Čađenović.

On je u intervjuu Vijestima kazao da kompanija sada redovno izmiruje dugove prema bankama i dobavljačima.

“Radimo sve da prošla godina, za koju moramo reći da je izuzetno teška i izazovna u proizvodnom smislu, bude posljednja godina sa negativnim rezultatom”, kazao je Čađenović.

Kompanija je prošlu godinu završila sa gubitkom od 12,9 miliona EUR, na što je, kako je objasnio, uticala šteta od osam miliona EUR usljed vremenskih nepogoda, visoki opštinski porezi na nekretnine, rast cijena ambalaža, zaštitnih sredstava i goriva, kao i troškovi rezervacije od preko pet miliona EUR zbog rasta procijenjene vrijednosti nekretnina. Na gubitke utiču i brojne dubioze naslijeđene iz prethodnih godina.

Čađenović je naveo da su vina Plantaža brend koji zavređuje veliko povjerenje potrošača i izvoze se u preko 40 zemalja širom svijeta.

“Malo je toga sa ovih prostora referentna tačka za kvalitet, kao što su to naša vina. Uprkos brojnim izazovima sa kojima se svakodnevno suočavamo, prihodi od flaširanih proizvoda rastu iz godine u godinu”, dodao je Čađenović.

U prošloj godini od svih proizvoda prihodovano je 24,7 miliona EUR, što je sedam odsto više u odnosu na godinu koja joj je prethodila. Trend rasta nastavlja se i u tekućoj godini.

“Za prva dva kvartala prodaja ostvaruje dobre rezultate i prihodi od prodaje su 14 odsto veći u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Posebno ohrabruju rezultati na domaćem tržištu, gdje za prvih pola godine bilježimo rast prihoda od 22 odsto”, rekao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, sve kategorije proizvoda ostvaruju rast prodaje osim rakija, kako zbog trendova na tržištu tako i zbog visoke akcize.

“Posebno nas raduje činjenica što naša classic i premium serija vina, kao i maslinovo ulje, ostvaruju značajan rast. Vjerujem da su ovakvi pokazatelji rezultat svakodnevnog rada na terenu i ozbiljnog bavljenja postojećim tržištima ali i kontinuiranih napora da se našim vinima obezbijedi plasman na nova tržišta”, ocijenio je Čađenović.

Ukoliko turistička sezona ispuni očekivanja, a Čađenović se nada da hoće, i ukoliko ne bude značajnijih oscilacija na stranim tržištima, očekuju da će ova biti uspješnija od prethodne.

On je naveo da izvoz u prvih pola godine čini gotovo 45 odsto ukupne prodaje i veći je osam odsto finansijski, odnosno pet odsto količinski u odnosu na isti period prošle godine.

“I pored puno izazova na inotržištima, koji su rezultat globalne političke i ekonomske nestabilnosti, vjerujemo da će se ovaj trend nastaviti do kraja godine. Kao što sam rekao, u kontinuitetu radimo na otvaranju novih tržišta, s tim da moramo imati u vidu da je ulazak na svako novo tržište proces, koji traje i zahtijeva velika ulaganja”, rekao je Čađenović.

U ovoj godini prvi kontejner sa njihovim vinima otpremljen je u Keniju, a brzo očekuju i otpremu robe za Tursku.

Čađenović je na pitanje da li su u ovom periodu smanjeni dugovi kompanije, odnosno da li su izmirene obaveze prema zaposlenima i da li se redovno plaćaju rate za poreski dug prema reprogramu sa Upravom prihoda, kao i obaveze prema dobavljačima i bankama, odgovorio da aktuelni saziv Odbora direktora i menadžment Plantaža posvećeno i kontinuirano rade na finansijskoj konsolidaciji, povećanju efikasnosti, optimizaciji i smanjenju troškova.

“Naš cilj je da Plantaže u narednom periodu, u kontinuitetu, ispoljavaju tendencije rasta i razvoja na svim nivoima. Za sada možemo reći da smo izuzetno zadovoljni sa prihodima od prodaje proizvoda i usluga za prvih pola godine. Pokazatelji govore da su oni 14 odsto veći u odnosu na uporedni prošlogodišnji period”, naveo je Čađenović.

On je rekao da je važno naglasiti da su u prvih šest mjeseci tekuće godine uspjeli da uspostave redovnost u isplati zarada zaposlenima, nakon više od dvije godine, i da u ovom trenutku nema dugovanja po tom osnovu.

“Prošle godine smo imali blokade banaka koje su značajno ugrožavale tekuću likvidnosti što ove godine nije slučaj, s obzirom na to da nemamo kašnjenja po osnovu postojećih kreditnih aranžmana. Od momenta kada su krajem prošle godine sprovedeni reprogrami kod svih poslovnih banaka kod kojih imamo kreditna zaduženja, obaveze prema kreditorima se isplaćuju u roku od 30 dana. Takođe, značajna sredstva smo usmjerili i na plaćanje dugova prema dobavljačima”, kazao je Čađenović.

Proizvodnja se, kako je dodao, realizuje planiranom dinamikom i to su sve pokazatelji koji ohrabruju i nagovještavaju da će naredne godine biti godina oporavka za Plantaže.

“Pozitivan trend reflektuje se i kroz vrijednost akcija Plantaža na berzi, pa je u tom smislu u posljednjih nekoliko dana bilo realizovanih prodaja akcija kompanije na berzi po cijeni od 30 centi, što je u poređenju sa prethodnim periodom i realizovanim prodajama u vrijednosti od 12 centi ohrabrujući pokazatelj”, zaključio je Čađenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...