fbpx
NaslovnicaGlavna vijestParlament o rebalansu krajem septembra

Parlament o rebalansu krajem septembra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština bi o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu trebalo da raspravlja 28. ili 29. septembra, najavljeno je danas na sjednici Vlade.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da bi predlog rebalansa, koji je već spreman, trebalo da se razmotri na vanrednoj sjednici Komisije za ekonomsku politiku (KEP) u ponedjeljak, a dan kasnije i na Vladi, kako bi nakon toga bio upućen parlamentu.

„Imajući u vidu da je parlament u vanrednom zasjedanju i da je neophodno da prođe 15 dana do zakazivanja sjednice, ona bi trebalo da bude zakazana za 28. ili 29. septembar, kada bi se raspravljalo o rebalansu“, objasnio je Damjanović.

On je dodao i da je predlog rebalansa već spreman, kao i da bi Vlada mogla da ga razmotri već u četvrtak, ali da su, zbog otežanih uslova funkcionisanja usljed sajber napada, ostavljena dodatna dva do tri dana, kako bi se sve do kraja ispreciziralo.

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, najavio je da će posebna sjednica, posvećena isključiv rebalansu budžeta, biti održana kada Ministarstvo finansija bude spremno.

„Ova Vlada se ponašala prilično racionalno i svi prihodi su povećni, ali su se desili globalni poremećaji“, naveo je Abazović i dodao da se novac može zaraditi samo promjenom politika koje su do sada bile aktuelne.

On je rekao da su Crnoj Gori neophdna velika zapošljavanja i stvaranje nove vrijednosti.

„Moramo ljudima dati mogućnost da grade hotele, rizorte i fabrike. Moram odmah da uložimo u energetski sektor, da gradimo infrastrukturu i da odlučimo šta ćemo sa aerodromima. To je jedini način da stvorimo dodatni novac, nakon čega je lako ići u investiranje ili povećanje zarada“, saopštio je Abazović.

On je kazao da su problemi u Crnoj Gori decenijski, naslijeđeni, kao i da za njih nije kriva ova ili prethodne dvije vlade.

„Izjela nas je korupcija i organizovani kriminal. Tamo su otišli auto-put, bolnice i Fond zdravstva. Treba da se potrudimo da radimo drugačije, ali to ne može biti po sistemu od danas do sjutra“, naveo je Abazović.

On je dodao da je neophodno sačekati novu vladu, u nadi da će ti ljudi uraditi dugoročne zadatke, jer je za razvoj neophodna dugoročna stabilnost.

„Promjene nijesu loše. Mislim da treba da vidimo kako da radimo dugoročne vizionarske projekte za Crnu Goru. Ta vizija mora biti zasnovano na nečemu što je održiva ekonomija“, saopštio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije