fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPalou u svojstvu svjedoka saslušan u vezi slučaja Možura

Palou u svojstvu svjedoka saslušan u vezi slučaja Možura

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Španac Karles Kolj Palou dao je, u svojstvu svjedoka, izjavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), koje vodi izviđaj o aferi Možura, ukazavši na moguću šemu zloupotreba u trouglu između španske kompnije Fersa, malteške Enemalta i of-šor firme Cifidex.

Palou, koji je sa Budvaninom Vladimirom Popovićem ne početku bio posrednik između Ferse i crnogorske Vlade u projektu, kazao je Vijestima da iz poštovanja prema SDT-u, koje u tajnosti vodi izviđaj, neće davati podatke o izjavi koju je dao, ali je naglasio da je vidio profesionalnost i odlučnost kojom se tužilac bavi pitanjem afere Možura.

Španac tvrdi da je obećao specijalnoj tužiteljki Mariji Raspopović da će SDT-u donijeti papire u vezi sa ugovorom i šemu isplate koja, kako je naveo, pokazuje proviziju od deset miliona EUR, koja je isplaćena različitim osobama u Crnoj Gori i koja bi prema njegovom mišljenju bila ključni dokaz milionske korupcije.

On je Vijestima kazao da su u šemi ugovora jasno prikazani ljudi koji bi trebalo da naplaćuju proviziju, kao i nedostatak pravne regulative za ugovor od deset miliona EUR, koji se jasno može shvatiti kao grub način korupucije.

„Iz šeme se može vidjeti ime Milene Popović, kćerke dugogodišnjeg sindikalnog lidera u Crnoj Gori, Danila Popovića, kao i predsjednika sada preimenovane Fersa Audax, koji treba da naplati dva miliona od takoreći svoje firme. Možda su ovo sporedna pitanja prije ključnog pitanja – ko je i kako dozvolio prodaju Možure firmi Cifidex kad znamo da je Vlada dala saglasnost za prodaju Enemalti“, rekao je Palou.

On je dodao da se iz registra može vidjeti da je Cifidex of-šor firma sa akcijskim kapitalom od jednog USD, koja nije ispunila uslove sa prvobitnog tendera.

Istraga Europola u slučaju Možure pokrenuta je 2015. godine nakon što je zastupnik i lobista u projektu Vladimir Popović poslao pismo Delegaciji EU u Crnoj Gori, u kojem je ukazao na moguću koruciju u vezi sa investicijom u Crnoj Gori, a potom poslao i opis ukazujući na moguće nelegalne aktivnosti kompanije – iz države članice EU i nekoliko visokih zvaničnika tadašnje crnogorske Vlade.

Popović i Kolj su, kako tvrde, izašli iz posla nakon što su 2015. godine vidjeli šemu isplate, gdje su i zakinuti za obećanih po 800 hiljada EUR za svoj dio posredničkog posla. Oni su prijavili da se sprema korupcija i to mnogo prije nego što je malteška novinarka Dafne Galicia Karuana i počela da istražuje slučaj.

SDT u šemi transakcija istražuje of-šor firmu Cifidex, koja je u centru istrage Europola i policijskih organa Malte u okviru istrage u vezi sa korupcijom visokih državnih funkcionera u toj državi i ubistva novinarke koja je istraživala gradnju vjetroelektrana na Možuri.

Sporna of-šor firma Cifidex 20 dana je bila vlasnik crnogorske firme Možura Wind Park, i to u periodu od 9. decembra 2015. godine, kada je projekat kupila od Ferse i podgoričkog “Čelebića”, pa do 29. decembra iste godine, kada posao oko izgradnje vjetroelektrane prodaje malteškoj državnoj kompaniji Enemalta.

Postojanje sporne firme tokom višegodišnje kombinatorike i mijenjanja vlasnika Možure godinama su skrivali Vlada i Ministarstvo ekonomije, a podaci o transakcijama sa španskom kompanijom na Cifidex, sakriveni su i u informaciji Vlade od 28. decembra 2015. godine oko projekta iz oblasti energetike u vrijeme dok je premijer bio Milo Đukanović.

Fersa je 2015. godine prodala udio Cifidexu za 2,9 miliona EUR. U istom periodu u Centralnom registru poslovnih subjekata (CRPS) Fersa je upisana kao jedini osnivač Možura wind parka, dok je Čelebić u istom periodu zaključio ugovor o kupoprodaji udjela i više ugovora o izmjenama i dopunama osnovnog ugovora na osnovu kojeg je prodao udio za 650 hiljada EUR Cifidexu.

Nakon toga je između Cifidexa i Enemalte zaključen je ugovor o prodaji udjela za 3,5 miliona EUR, a narednog dana malteška državna kompanija upisana je u CRPS-u kao osnivač Možura wind parka. Predstavnici Enemalte su u istrazi na Malti priznali da su Možuru od Cifidexa kupili za 11,3 miliona EUR, a ne za 3,5 miliona, a da su plaćanja obavljena preko drugih firmi.

Istražitelji sa Malte upravo tu razliku smatraju sumom za korupciju zvaničnika na Malti i u Crnoj Gori.

Cifidex u šemi transakcija, kako je utvrđeno istragom malteških istražnih organa, dobio je novac od kompanije iz Dubaija – 17 Black, čiji je vlasnik Jorgen Fenek, optuženi da je organizovao ubistvo novinarke u oktobru 2017. godine.

Španac je saopštio da bi on i Vladimir Popović naplatili novac koji im je prvobitnim ugovorom obećan da su prihvatili sumnjiv način poslovanja i isplate. Oni su, međutim, nakon što su uvidjeli da je riječ o nelegalnim radnjama, kompaniji Fersa saopštili da ne prihvataju takav način poslovanja.

”Zbog toga smo na grub način izbačeni iz posla i to prijavili, a pred Osnovnim sudom u Podgorici pokrenuli parnicu. Kao što smo prijavili i Evropskoj delegaciji sumnju za pranje para i korupciju na najvišem nivou. Ugovor o kojem govorim potpisuju zastupnici firme koja ne postoji”, naveo je Palou.

Španska Fersa renovlbes, sadašnja Fersa Audax, morala je dobiti dozvolu Vlade Crne Gore da proda koncesiju Enemalti. Međutim, oni nijesu prodali koncesiju Enemalti, nego su je prvo prodali of-šor firmi sa Sejšela za 2,9 miliona, a potom je Cifidex nakon 15 dana iste akcije Enemalti prodao tri puta skuplje – 10,3 miliona EUR.

Za takvu transakciju, Španci su morali imati dozvolu crnogorske Vlade, a ta dozvola je sakrivena ili jednostavno nestala, jer je zvanično nema u arhivi.

Palou tvrdi da je Fersa Audax pokušala preko pravnog zastupnika Ane Lopez Puerta, koja je svjedočila preko linka, da ubijedi crnogorsko sudstvo o postojanju ugovara i isplati zastupničkoj firmi BWP Europe consalting.

„Međutim, u toku suđenja je dokazano da je ona obmanula sud, jer je dokazano tokom postupka da BWP Europe consalting nikada nije ni postojao. Meni je teško da razumijem zašto sud tokom postupka nije tražio izjave od Danila Popovića i njegove kćerke Milene u vezi sa ugovorom i šemom isplate. Prvo zbog toga što se njegovo ime pojavilo na šemi isplate – provizija na iznos od četiri miliona, a drugo jer je njegova kćerka bila generalni direktor Fersa Montenegro, a ujedno i direktor u BWP Montenegro, koja je takođe naznačena u ugovoru da je primala isplatu provizije”, naveo je Palou.

On i Vladimir Popović su u prvostepenom postupku pred podgoričkom Osnovnim sudom izgubili parnicu, a u toku je žalbeni postupak pred Višim sudom u Podgorici.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije