fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

Pad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u četvrtak su oštro pale, najviše u tehnološkom sektoru, jer poslovni rezultati kompanija nijesu impresivni, a i zbog toga što se ulagači plaše da će dalje širenje koronavirusa usporiti oporavak američke ekonomije.

Dow Jones indeks je skliznuo 1,31 odsto na 25.652 boda, dok je S&P 500 pao 1,23 odsto na 3.235 poena, a Nasdaq 2,29 odsto na 10.461 bod.

Nakon četiri dana rasta, S&P 500 je oštro pao jer je u minusu završilo osam od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše pale cijene dionica u tehnološkom sektoru.

Dionice Applea i Microsofta pojeftinile su više od četiri odsto, a oštro su pale i cijene Amazon.coma i Tesle, prenosi SEEbiz.

„Veliki je disparitet između rasta i vrijednosti na tržištu, pa je počelo sužavanje”, kazao je potpredsjednik u firmi Wedbush Securities, Stephen Massocca.

Ulagači su zabrinuti i zbog daljeg rasta broja novozaraženih od koronavirusa.

U Sjedinjenim Amričkim Državama (SAD) je taj broj dostigao četiri miliona, a broj umrlih porastao je za više od hiljadu treći dan zaredom, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dostigao 144 hiljade.

Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja privrednih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

Zbog toga se ni situacija na tržištu rada ne poboljšava tako brzo kao što se očekivalo.

Prošle sedmice broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano je porastao za 1,4 miliona, pokazali su podaci Ministarstva rada.

S obzirom da neke od vanrednih mjera za pomoć onima koji su ostali bez posla ističu krajem mjeseca, u Kongresu se vodi rasprava o novom paketu pomoći vrijednom oko bilion USD.

Ulagači se nadaju da će demokrate i republikanci uskoro usuglasiti nove podsticajne mjere.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni izvještaji kompanija. Od 113 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih oko 77 odsto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje 41 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iako se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američke ekonomije, S&P 500 indeks kreće se samo oko pet odsto ispod svoje rekordne vrijednosti, dostignute krajem februara.

To se zahvaljuje do sada ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama, koje bi trebalo da podrže izlazak ekonomije iz recesije u dogledno vrijeme.

A na evropskim berzama indeksi su stagnirali.

Londonski FTSE ojačao je neznatno na 6.211 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo blago na 13.103 boda, a pariski CAC na 5.033 boda.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...