fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa na kraju radne sedmice

Pad indeksa na kraju radne sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Američke dionice pale su u petak dok su trgovci tumačili svježe ekonomske podatke koji ukazuju na usporavanje inflacije i bolje raspoloženje potrošača.

Trgovci su takođe zaključili snažnu prvu polovinu ove godine.

S&P 500 je pao 0,41 odsto na 5.460,48 poena, Nasdaq Composite 0,71 odsto na 17.732,60 bodova, a Dow Jones 0,12 odsto na 39.118,86 poena.

Inflacija je u maju usporila na najnižu godišnju stopu u više od tri godine, objavilo je u petak Ministarstvo trgovine, prenosi SEEbiz.

Osnovni PCE, koji isključuje nestabilnije cijene hrane i energije, porastao je samo 0,1 odsto prošlog mjeseca i 2,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Temeljni PCE indeks preferirana je mjera inflacije Federalnih rezervi (Fed). Glavni PCE, koji uključuje hranu i energiju, ostao je nepromijenjen tokom mjeseca i porastao je 2,6 odsto na godišnjem nivou, takođe u skladu s očekivanjima.

“Iz perspektive tržišta, izvještaj PCE-a bio je gotovo savršen”, rekao je glavni investicioni direktor CIBC Private Wealth, David Donabedian.

Indeks potrošačkog raspoloženja Univerziteta u Mičigenu za jun bio je viši od očekivanog, popevši se na 68,2, s preliminarnih 65,6. Očekivana jednogodišnja inflacija pala je na tri odsto sa 3,3 odsto očekivanih u maju.

Učesnici na tržištu smatraju statističke podatke o inflaciji najvažnijima, dok pokušavaju pogoditi kada će Fed početi da snižava kamatne stope.

Trgovci trenutno procjenjuju da postoji 64,1 odsto šanse da će banka sniziti stope na septembarskom sastanku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije