fbpx

Pad dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta pala i prošle sedmice, druge zaredom, što je posljedica poruka američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, uprkos jačanju inflacije.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 0,7 odsto, na 91,55 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,8 odsto, na 108,80 jena (JPY).
Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, 0,65 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,198 USD.

Pad dolarovog indeksa na najniže nivoe u mjesec je posljedica poruka iz Fed-a da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak ekonomije od koronakrize.

Tu politiku zadržaće uprkos riziku od jačanja inflacije jer bi, poručuju zvaničnici Feda, veći rast potrošačkih cijena trebao biti samo privremen.

Tako je, među ostalim, predsjednica Fedovog ogranka u San Francisku, Mary Daly poručila da američka ekonomija ni izdaleka nije postigla značajan napredak u smjeru zacrtanih ciljeva centralne banke o dvopostotnoj inflaciji i punoj zaposlenosti, kada bi Fed tek mogao početi razmatrati smanjenje svojih podrška ekonomiji.

Zbog toga su prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice, čije kretanje pomno prate investitori na valutnim tržištima, kliznuli na najniži nivo u mjesec od 1,528 odsto i dodatno se odmaknuli od najviših nivoa od januara prošle godine od 1,776 odsto, koje su dostigli krajem marta.

Ti su prinosi oslabili uprkos snažnim novim pokazateljima iz američke ekonomije, uključujući podatak o skoku prometa u maloprodaji 9,8 odsto u martu, znatno većem nego što se očekivalo.

Osim toga, dobre vijesti su stigle i s američkog tržišta rada budući da se broj zahtjeva za naknade za nezaposlene u prošlome tjednu smanjio na najniže nivoe više od godinu.

Dolarov indeks dostigao je krajem marta najviše nivoe u gotovo pet mjeseci od 93,44 boda, zahvaljujući bržem oporavku američke ekonomije od pandemije u odnosu na većinu drugih razvijenih ekonomija u svijetu, najprije evropske.

Međutim, posljednji podaci pokazuju da se i privreda eurozone počinje oporavljati, uprkos poteškoćama sa vakcinisanjem i ‘zatvaranjem’ niza evropskih zemalja kako bi suzbile treći talas širenja koronavirusa.

Zahvaljujući tome, i prošle sedmice je, druge zaredom, euro znatno ojačao u odnosu na američku valutu.

Najčitanije