fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte zbog zabrinutosti za povratak iranskih barela

Pad cijena nafte zbog zabrinutosti za povratak iranskih barela

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima pod pritiskom zabrinutosti za indijsku potražnju i mogućnost rasta iranske ponude, što je nadjačalo optimizam zbog ljetne sezone putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 68,27 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 65,64 USD, prenosi Hina.

Zalihe američke sirove nafte, benzina i derivata pale su prošlu sedmicu, saopštila je američka vlada, nakon što postupno ukidanje mjera ograničenja zbog koronavirusa podstiče potražnju za gorivima.

Iran i svjetske sile pregovaraju od aprila u Beču, kako bi razradili poteze koje bi Teheran i Vašington trebalo da pokrenu kako bi se osiguralo ukidanje sankcija Iranu, koje obuhvata i njegov energetski sektor. Zauzvrat se od Irana traži poštovanje ograničenja u nuklearnom istraživanju.

Ti razgovori će biti glavna tema sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i saveznika, grupe poznate pod nazivom OPEC+, koja je najavljena za 1. jun. Proizvođači će morati procijeniti hoće li mijenjati planove za ublažavanje rezova proizvodnje zbog mogućeg povratka iranskog snabdijevanja na tržišta.

Analitičari procjenjuju da će svako povećanje snabdjevanja iz Irana vjerovatno biti postupno, a JP Morgan da bi Iran do kraja godine mogao na tržišta preliti 500 hiljada barela dnevno, pa još dodatnih 500 hiljada dnevno do avgusta naredne godine.

Japanskim rafinerijama treba najmanje tri mjeseca da nastave s uvozom iranske nafte, čak i ako nuklearni pregovori dovedu brzo do sporazuma i ukidanja sankcija, rekao je Tsutomu Sugimori iz Japanske udruge naftne industrije (PAJ).

Iako je cijenama nafte podrška stigla od većeg smanjenja američkih zaliha nego što se očekivalo, i dalje se nastavlja zabrinutost zbog pada potražnje u trećem po veličini svjetskom potrošaču nafte Indiji.

Takođe i moguće produženje hitnih mjera zbog covida 19 u Japanu povećava zabrinutost za potražnju.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 67,47 USD, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...