fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti da će trgovinski sukobi smanjiti svjetsku potražnju, iako su napadi na dva naftna tankera u Omanskom zalivu ograničili pojeftinjenje.

Na londonskom tržištu cijena barela je skliznula 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 61,17 USD, dok je na američkom pala 28 centi na 52 USD, prenosi Hrportfolio.

Cijena barela je na oba tržišta u četvrtak porasla 2,2 odsto, ali je na putu sedmičnog pada većeg od tri odsto.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjila je procjenu rasta potražnje u ovoj godini za 100 hiljada barela dnevno, na 1,2 miliona barela na dan, zbog pogoršanja izgleda za svjetsku trgovinu. Agencija je saopštila da će u narednoj godini potražnja porasti na 1,4 miliona barela dnevno.

U četvrtak je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) smanjila prognozu potražnje u ovoj godini čak ispod IEA-ove, na 1,14 miliona barela dnevno.

Napadi u blizini Irana i Hormuškog moreuza izazvali u jednom trenutku rast cijena nafte od čak 4,5 odsto. To je drugi put u istom mjesecu da su tankeri bili napadnuti u najvažnijem svjetskom području za naftne isporuke, usred rasta napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana.

Vašington je za napade optužio Iran, dok je Teheran to demantovao i optužio drugu stranu.

Napetosti na Bliskom istoku su eskalirale nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma zapadnih zemalja s Iranom iz 2015. i ponovno uveo sankcije, posebno usmjerene na njegov izvoz nafte.

Iran, koji je objavio da nije povezan s prethodnim napadima, poručio je da ga „psihološki rat” neće zastrašiti.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da SAD smatraju da iza napada u četvrtak stoji Iran. Američka vojska je kasnije objavila videozapis u kojem je navedeno da je iranska revolucionarna garda uklonila neeksplodiranu minu sa strane japanskog tankera.

U saopštenju objavljenom u četvrtak uveče, iranska delegacija pri Ujedinjenim nacijama kazala je da Teheran “kategorički odbacuje neutemeljene tvrdnje SAD-a u pogledu napada 13. juna na naftne tankere i najoštrije ih osuđuje”.

OPEC je objavio cijenu barela referentne korpe nafte njegovih članica, koja je u četvrtak iznosila 61,51 USD i bila 50 centi viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Crnogorske stonoteniske nade na ETTU turniru za mlade u Sarajevu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stoni tenis na turniru Evropske stonoteniske asocijacije (ETTU) za mlade...