fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena energetskih dionica pritisnuo indekse

Pad cijena energetskih dionica pritisnuo indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak indeksi oslabili pod pritiskom pada cijena dionica energetskih kompanija, jer novi talas pandemije koronavirusa izaziva zabrinutost oko daljeg oporavka potražnje za energentima.

Indeksi su i pored toga i dalje blizu rekordnih vrijednosti zahvaljujući solidnim zaradama kompanija.

Dow Jones indeks pao je 0,3 odsto na 35.101 bod, dok je S&P 500 oslabio neznatno na 4.432 poena. Nasdaq indeks je ojačao 0,16 odsto na 14.860 bodova.

Između 11 glavnih S&P dioničkih sektora, energetski sektor je imao najlošiji rezultat, s prosječnim padom cijena dionica od 1,48 odsto, prenosi Hrportfolio.

To je posljedica korekcije cijena dionica nafte na međunarodnim tržištima usljed sve većeg broja zaraženih u svijetu i potencijalnog novog ograničavanja putovanja, posebno u Kini, što izaziva zbrinutost oko izgleda za potražnju.

Na najvećem dobitku bile su dionice finansijskih kompanija, podržane skokom prinosa na desetogodišnje američke obveznice iznad 1,3 odsto, odnosno na najviši nivo od 16. jula, nakon najnovijeg izvještaja o daljem oporavku američkog tržišta rada.

“Od normalizacije prinosa profitiraju dionice kompanija osjetljivih na promjene kamatnih stopa, a okidač je rast prinosa s prošlosedmičnih 1,12 odsto na 1,3 odsto”, rekao je strateg u njujorškom investicionom društvu National Securities, Art Hogan.

Za nove smjernice investitori čekaju objavu podatka o inflaciji mjerenoj potrošačkim i proizvođačkim cijenama, što bi im moglo najaviti kojim smjerom će krenuti američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed).

Sastanak lidera Fed-a krajem avgusta u Jackson Hole-u trebalo bi da da uvid investitorima oko potencijalnih planova banke u vezi sa početkom ukidanja programa kupovine obveznica.

Ipak, indeksi na Wall Streetu ostaju nadomak rekordnih vrijednosti zahvaljujući solidnim zaradama kompanija u drugom tromjesečju.

Od 443 kompanije čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, a koje su do sada objavile poslovne rezultate, njih 87,4 odsto premašilo je očekivanja analitičara, što je najveći procenat do sada.

Evropske berze u ponedjeljak su uglavnom imale pozitivan učinak, pri čemu je panevropski Stoxx 600 indeks porastao 0,2 odsto na 470,67 bodova, novi rekordni nivo, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima.

Naime, 70 odsto kompanija čije su dionice sadržane u tom indeksu objavilo je do sada poslovne rezultate, pri čemu je njih 68 odsto ostvarenim zaradama premašilo procjene analitičara.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 odsto na 7.132 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,1 odsto na 15.745 poena, a pariski CAC neznatno na 6.813 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije