fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena dionica

Pad cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica prošle sedmice su pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacionih pritisaka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što bi američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije očekivanja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skliznuo 1,1 odsto, na 34.382 boda, dok je S&P 500 pao 1,4 odsto, na 4.173 poena, a Nasdaq indeks 2,3 odsto, na 13.429 bodova.

U prva tri dana prošle sedmice ti indeksi oštro pali jer se ulagači plaše jačanja inflacije i, posljedično, povećanja kamatnih stopa, prenosi SEEbiz.

U srijedu je objavljeno da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u aprilu porasle tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina.

Uz to, inflacija se probila znatno iznad ciljanog nivoa Fed-a od dva odsto.

Izvještaj se danima čekao s velikim oprezom zbog znakova da bi golemi fiskalni podsticaji mogli izazvati rast potrošačkih cijena.

Uz to, posljednjih mjeseci snažno rastu cijene sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima, dok kompanije povećavaju plate kako bi privukle kvalifikovane radnike.

Sve to moglo bi dovesti do jačanja inflacionih pritisaka na duže staze, iako Fed već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

„Očito je da svi razmišljaju o inflaciji. To je nešto što je Fed godinama čekao, a sada mu se želja ispunila. Pitanje je, međutim, koliko dugo će inflaciona vatra plamsati, prije nego što počne krčkati”, kazao je partner u firmi Keator Group, Matthew Keator.

Ipak, u posljednja dva dana prošle sedmice berzanski indeksi su nadoknadili dio gubitaka.

„Sektori koji su prethodnih dana bili najviše pogođeni sada su znatno porasli jer se očekuje snažan rast ekonomije tokom cijele godine i jer bi jačanje inflacije trebalo biti privremeno. Međutim, strahovanja u vezi sa inflacijom ostaće prisutna na tržištima narednih mjeseci”, kazao je direktor u firmi Lenox Wealth Advisors, David Carter.

Podršku tržištima pružili su prošle sedmice i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dosad je gotovo 460 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, pri čemu je njih oko 87 odsto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije mjesec očekivali rast od oko 25 odsto.

I na evropskim berzama prošle sedmice trgovalo se nesigurno. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,2 odsto, na 7.043 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,1 odsto, na 15.416 poena. Pariski CAC ostao je nepromijenjen, na 6.385 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks potonuo 4,3 odsto, na 28.084 boda.

Najčitanije