fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad četvrti dan zaredom

Pad četvrti dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u srijedu su pali, četvrti dan zaredom, jer su ulagači u defanzivi dok se čeka dalje agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones je skliznuo 0,88 odsto na 31.510 bodova, dok je S&P 500 pao 0,78 odsto na 3.955 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 odsto na 11.816 bodova, prenosi Hrportfolio.

S&P 500 izgubio je skoro šest odsto od petka, kada je predsjednik američke centralne banke Jerome Powell poručio da je potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će period povišenih kamata potrajati duže nego što se očekivalo.

„Powellov prioritet je suzbijanje inflacije, a to koliko će Fed biti agresivan u povećanju kamatnih stopa zavisi od budućih makroekonomskih podataka”, kazao je Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Ingalls & Snyder.

Fed je od marta podigao kamate 2,25 procentnih bodova, a dodatno će ih povećati i na sjednici u septembru.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 odsto šansi da će Fed u septembru kamate povećati 0,75 procentnih bodova. Procjenjuje se, takođe, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 odsto.

Predsjednica ogranka Fed-a u Klivlandu, Loretta Mester, kazala je da će centralna banka morati da poveća kamate iznad četiri odsto početkom iduće godine i držati ih neko vrijeme na tom nivou kako bi svela inflaciju na ciljane nivoe, a da zbog toga rastu rizici od recesije.

Nakon oštrog pada u prvoj polovini godine, od sredine juna do sredine avgusta S&P 500 indeks snažno je porastao i dostigao najviše nivoe u četiri mjeseca. Međutim, od tada je tržište ponovo u silaznoj putanji.

Zbog toga je u cijelom avgustu Dow izgubio 4,1 odsto, S&P 500 4,2 odsto, a Nasdaq indeks 4,6 odsto, pa je to bio najslabiji avgust u posljednjih sedam godina.

I na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,05 odsto na 7.284 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,97 odsto na 12.834 boda, a pariski CAC 1,37 odsto na 6.125 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije