fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad američkih zaliha podstakao cijene nafte

Pad američkih zaliha podstakao cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijele nafte porasle su u srijedu na međunarodnom tržištu zbog iznenadnog pada američkih zaliha sirove nafte, dok istovremeno raste zabrinutost za potražnju uslijed rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u nekim američkim državama.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,76 USD. Na američkom tržištu barel se prodavao po 42 centa višoj cijeni, od 41,46 USD, prenosi SEEbiz.

Zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pale su prošle sedmice 6,8 miliona barela na 531 milion barela, pokazali su podaci Američkog instituta za naftu.

Analitičari su očekivali rast od 357 hiljada barela. Službeni podaci američke vlade biće objavljeni kasnije u srijedu.

Pandemija je podstakla zabrinutost zbog pada potražnje za gorivima na prezasićenom tržištu, dok svijet bilježi rekordan broj zaraza koronavirusom, uključujući i u najvećem naftnom potrošaču, SAD-u.

U SAD je šest saveznih država zabilježilo u utorak nove smrtne slučajeve, a brojka zaraženih u Teksasu premašila je 400 hiljada.

Indijske rafinerije smanjuju proizvodnju i zatvaraju postrojenja za preradu zbog održavanja, u okruženju pada potražnje za gorivima, saopštili su iz kompanije.

Pokušaji da se dogovore poticajne mjere u SAD nijesu uspjeli, budući da republikanci u utorak nijesu pristali na vlastiti plan o pomoći zbog šteta uslijed pandemije.

Analitičari su zabrinuti zbog rizika u oporavku SAD-a, dok će novo saopštenje o politici Fed-a pokazati koliko ih ozbiljno doživljavaju bankari centralne banke.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 43,4 USD, te porasla 26 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...