fbpx
10.8 C
Podgorica
March 28, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessOtvorena bookcrossing zona na Aerodromu Podgorica

Otvorena bookcrossing zona na Aerodromu Podgorica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodrom Podgorica postao je dio globalnog projekta Bookcrossing-flying book, koji predstavlja praksu ostavljanja knjiga na javnim mjestima.

Iz Aerodroma Podgorica su saopštili da je taj projekat već odavno popularan na mnogim javnim mjestima, posebno na aerodromima širom svijeta.

„Otvaranjem oficijalne bookcrossing zone na podgoričkom aerodromu, naši putnici od sada, čekajući na svoj let, mogu potpuno besplatno uživati čitajući knjige, ponijeti ih sa sobom u avion, a potom ostaviti na nekom drugom bookcrossing punktu, na bilo kojem aerodromu u svijetu“, navodi se u saopštenju.

Punkt sa knjigama se nalazi na odlaznom gejtu i namjenjen je svim putnicima Aerodroma Podgorica.

Putnici mogu ostavljati i svoje knjige, koje žele da doniraju tom globalnom projektu.

„Ideja projekta je širenje kulture čitanja, kao i težnja da čitav svijet postane jedna velika biblioteka“, dodaje se u saopštenju.

Svaka knjiga, kako su objasnili, ima svoj jedinstveni identifikacioni broj, putem kojeg svaki registrovani korisnik sajta www.bookcrossing.com može pratiti njen put, odnosno vidjeti informacije o tome gdje je sve knjiga „putovala“, ko ju je sve čitao širom svijeta, kao i recenzije.

Preduzeće Aerodromi Crne Gore je obezbjedilo više od 200 knjiga na nekoliko svjetskih jezika, koje su prilagođene svim uzrastima.

„U fokusu naše ponude su, prije svega, crnogorski književnici i njihova djela na crnogorskom i drugim svjetskim jezicima. Cilj nam je da promovišemo crnogorsku kulturu i tradiciju, a najbolji način za to je upravo putem književnih djela“, navodi se u saopštenju.

Među njima se mogu naći velikani crnogorske književnosti poput Petra II Petrovića Njegoša, Marka Miljanova, Stefana Mitrovog Ljubiše, Milovana Đilasa, Radovana Zogovića, Mihaila Lalića, Borislava Pekića i Vitomira Nikolića.

„Osim uz djela crnogorskih književnika, naši putnici će moći da uživaju i uz djela ostalih velikana južnoslovenske književnosti, svjetsku beletristiku, specijalizovana književna djela iz oblasti psihologije, umjetnosti, istorije, kulture i zdravlja“, navodi se u saopštenju.

Za djecu je pripremljen veliki broj dvojezičnih izdanja svjetskih bajki.

Bookcrossing je razvijen u 132 zemlje svijeta, a svjetska bookcrossing biblioteka ima preko 12 miliona registrovanih knjiga koje „putuju“ širom svijeta.

Najčitanije