fbpx
18 C
Podgorica
September 26, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessOTP grupa počinje saradnju sa 12 start up kompanija

OTP grupa počinje saradnju sa 12 start up kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – OTP grupa pokrenula je pilot fazu petog međunarodnog Start up booster programa, koji je omogućio da 12 inovativnih tehnoloških kompanija u kasnijoj fazi razvoja testira svoje proizvode i usluge.

Pilot faza počela je u ponedjeljak i trajaće do 25. novembra.

„Tokom tromjesečne saradnje, odabrani timovi će dobiti podršku mađarskih i međunarodnih članica OTP grupe, zaposlenih OTP LAB-a, kao i priznatih mentora“, navodi se u saopštenju.

Program je usmjeren na pronalaženje inovativnih rješenja za aktuelne poslovne potrebe kao rezultat ciljanog, poslovno usmjerenog i dugoročnog partnerstva između OTP grupe i kompanija.

Poziv je ove godine bio otvoren i za prijave koje su uključivale rješenja izvan oblasti bankarstva i održivog razvoja.

Kao rezultat postupka selekcije, koji se realizovao u više faza, za pilot fazu je odabrano 12 od 265 prijavljenih kompanija.

„Kao posvećeni pobornik inovacija, banka je i ove godine uključila cijelu grupu u traženje start up partnera, kako bi se pronašla inovativna rješenja za gotovo 70 poslovnih potreba“, dodaje se u saopštenju.

U periodu prijave za višefazni postupak selekcije, od 7. marta do 18. aprila ove godine, pristiglo je ukupno 265 prijava iz čak 55 zemalja.

Tokom događaja pod nazivom Dani selekcije, koji je održan u maju, oko 150 bankarskih stručnjaka i predstavnika start up kompanija iz 17 zemalja zajedno je radilo na konceptima za pilot projekte koji su predloženi za implementaciju.

Rezultat toga je 12 kompanija odabranih za pilot fazu, što im omogućava da počnu testirati svoje proizvode i usluge uz učešće matične banke i njenih podružnica – ukrajinske, bugarske, slovenačke i rumunske.

Programu je ove godine dodata nova tema, budući da je poziv bio otvoren i za prijave koje uključuju rješenja van oblasti bankarstva i održivog razvoja.

„Pored toga, zainteresovane kompanije su bile u prilici da podnesu prijave na dobro poznate teme koje uključuju korisničko iskustvo i usluge, internu efikasnost, inovacije u pogledu proizvoda za poslovanje sa fizičkim i pravnim licima, kao i potpuno nova i nestandardna rješenja za bankarski sektor van navedenih kategorija“, objašnjeno je u saopštenju.

Rješenja kompanija Agremo i yieldsApp podržavaju prikupljanje i analizu poljoprivrednih podataka, dok Cogo mjeri emisije ugljen-dioksida i uticaj finansija i transakcija na životnu sredinu.

Mclimate nudi IoT rješenje koje pomaže da se stare zgrade transformišu u „pametne“, čime se smanjuje potrošnja električne energije, emisija ugljen-dioksida i troškovi održavanja.

„Na osnovu analize podataka o transakcijama, rješenje kompanije Ebitly koristi tehnologiju analitike podataka, kao podršku finansijskim procesima. Modus3 primjenjuje sofisticirane analitičke metode za modernizaciju usklađenosti poslovanja sa zakonskim propisima“, navodi se u saopštenju.

Zuko Analytics omogućava online analitiku ponašanja na više platformi za povećanje stope konverzije, dok Soleadify podržava analizu kompanija i online tržišta, klasifikujući ih na osnovu njihove online prisutnosti.

Obje kompanije, White Label Loyalty i GetMoney, doprinose unapređenju korisničkog iskustva, prva kroz gejmifikaciju različitih transakcija i aktivnosti, a druga nudeći obrazovnu platformu za tinejdžere i mlade ljude o svrsi i upotrebi finansijskih proizvoda.

Ender Turing nastoji da poboljša internu efikasnost analizirajući pozive timova za prodaju i korisničku podršku, dok Deskbird tim nudi platformu za upravljanje poslovnicom po principu “ključ u ruke” koja pomaže u mjerenju, upravljanju i optimizaciji poslovanja.

Direktor inovacija u OTP banci, Andras Fischer, kazao je da su ponosni na to što u okviru programa, već petu godinu zaredom, mogu da sarađju sa start up partnerima na razvoju i implementaciji značajnih inovativnih rješenja na međunarodnom nivou.

„U skladu s našom strategijom, ove godine smo prioritet dali većem broju prijava koje se odnose na proizvode i usluge van oblasti bankarstva i održivog poslovanja. Veliki broj učesnika iz različitih svake godine pokazuje da smo na pravom putu i da na stvarne poslovne potrebe odgovaramo visokim nivoom profesionalizma”, objasnio je Fischer.

Programu se pridružilo 12 start up kompanija iz devet zemalja – Bugarske, Rumunije, Srbije, Novog Zelanda, Švajcarske, Estonije, Luksemburga, Velike Britanije i Izraela.

„Tokom tri posebne sedmice u okviru tromjesečnog perioda, predstavnici kompanija imaće priliku da učestvuju u opsežnim online radionicama sa našim mentorima za svaku oblast ekspertize. Osim toga, obuke prilagođene nivou zrelosti start up kompanije, kao i individualne mentorske sesije, pomoći će timovima u njihovom poslovnom razvoju“, dodaje se u saopštenju.

Tromjesečni period će se završiti događajem pod nazivom Demo dan, 30. novembra, kada će start up kompanije prezentovati menadžmentu OTP grupe i partnerima stečeno iskustvo i napredak postignut tokom pilot faze programa.

Timovi koji uspješno završe pilot fazu započeće šestomjesečnu fazu implementacije programa u kojoj će im OTP grupa pružiti podršku za praktičnu primjenu njihovih testiranih, inovativnih rješenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

damjanović

Damjanović: Biće teško definisati budžet za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija Aleksandar Damjanović očekuje da će parlament jednoglasno usvojiti rebalans...