fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštar pad nakon četiri dana rasta

Oštar pad nakon četiri dana rasta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su oštro pali, nakon četiri dana rasta, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor, nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Facebooka.

Dow Jones je oslabio 1,45 odsto na 35.111 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,44 odsto na 4.477 bodova, a Nasdaq indeks 3,74 odsto na 13.878 bodova, prensi SEEbiz.

Pad indeksa u velikoj je mjeri posljedica pada cijene dionice Mete, krovne kompanije Facebooka, za više od 26 odsto, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati i stagnacija broja korisnika te društvene mreže.

Tržišna vrijednost te kompanije pala je 200 milijardi USD, što je najveći dnevni gubitak ikada zabilježen na Wall Streetu.

Pod pritiskom su se našle i dionice ostalih društvenih mreža, pa je cijena Twittera pala više od pet odsto, a Snapa više od 23 odsto.

Nijesu ostali pošteđeni ni drugi tehnološki divovi. Cijene dionica Alphabeta i Microsofta pale su više od tri odsto, a Amazon.coma gotovo osam odsto.

Tehnološki sektor posljednjih godina je snažno rastao zahvaljujući okruženju s niskim kamatnim stopama, ali taj period se primiče kraju, jer se u martu očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke centralne banke.

Vjeruje se da će u idućem periodu Fed agresivno zaoštravati monetarnu politiku, jer se inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u gotovo 40 godina.

Zbog toga portfolio menadžeri moraju prilagođavati svoje portfelje budućem okruženju s višim kamatama.

Osim Feda, i druge centralne banke u svijetu zaoštravaju monetarnu politiku.

U četvrtak je britanska centralna banka ponovo, drugi sjednicu zaredom, povećala ključnu kamatu 0,25 procentna boda, na 0,5 odsto.

Poruke čelnika Evropske centralne banke nakon redovne sjednice o monetarnoj politici takođe su bile nešto oštrije nego što se očekivalo.

Zbog toga su i na evropskim berzama cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,71 odsto, na 7.528 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,57 odsto na 15.368 bodova, a pariski CAC 1,54 odsto na 7.005 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije