fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštar pad na Wall Streetu

Oštar pad na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su berzanski indeksi prošle sedmice oštro pali jer bi zbog visoke inflacije kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) mogle rasti brže nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio jedan odsto, na 34.738 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,8 odsto, na 4.418 poena, a Nasdaq indeks 2,2 odsto, na 13.791 bod, prenosi SEEbiz.

Oštar pad indeksa posljedica je izvještaja da je inflacija u SAD-u u januaru dostigla 7,5 odsto na godišnjem nivou, više od 7,3 odsto, koliko su očekivali analitičari, i najviše u posljednjih 40 godina.

Ulagače je dodatno uznemirio predsjednik ogranka američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) u Sent Luisu, James Bullard, koji je kazao da je nakon tih podataka uvjereniji da kamate treba oštrije povećati, pa sada smatra da bi do 1. jula kamate trebalo povećati za cijeli postotni bod.

Odmah nakon Bullardovog komentara, na tržištu novca uračunato je da bi se ključna Fedova kamata do početka jula mogla kretati u rasponu od jedan do 1,25 odsto, a neki trgovci očekuju i više kamate.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata Feda uslijediti u martu, i to vjerovatno 0,5 postotnih bodova, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

„Nakon još jednog iznenađujuće snažnog rasta inflacije, tržište se plaši agresivnog Feda. I dok bi se ubuduće situacija s inflacijom mogla poboljšavati, zabrinutosti u vezi toga da će Fed povećati kamate više nego što bi to trebalo neće nestati dok inflacija ne bude pod kontrolom”, kazao je strateg u firmi LPL Financial, Barry Gilbert.

Posljednjih godina rast tržišta kapitala podsticala je vrlo labava monetarna politika Feda i niske kamatne stope, uz izdašne fiskalne podsticaje američke vlade, ali period jeftinog novca bliži se kraju.

Zbog toga je S&P 500 indeks u minusu od početka ove godine više od pet, a Nasdaq više od devet odsto.

Loše na tržište utiču i napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine.

A na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice porasle, među ostalim zbog toga što se očekuje da Evropska centralna banka (EBC) neće značajnije zaoštriti monetarnu politiku u ovoj godini.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde poručila je nedavno da nema razloga za značajnije zaoštravanje monetarne politike jer bi u eurozoni inflacija mogla pasti i stabilizovati se oko dva odsto.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošle sedmice 1,9 odsto, na 7.661 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 2,15 odsto, na 15.425 poena, a pariski CAC 0,9 odsto, na 7.011 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks porastao 0,9 odsto, na 27.696 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije