fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštar pad indeksa

Oštar pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Wall Steetu u utorak su ošto pali nakon što je podatak o snažnijem od očekivanja rastu prometa u američkoj maloprodaji oživio strahove investitora od zadržavanja kamatnih stopa na visokim nivoima kroz duži vremenski period.

Dow Jones indeks pao je u utorak 1,02 odsto, na 34.946 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,16 odsto, na 4.437 poena, a Nasdaq 1,14 odsto, na 13.631 bod, prenosi Hina.

Američko ministarstvo trgovine izvijestilo je da je promet u maloprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u julu porastao 0,7 odsto, premašivši prognoze o rastu 0,4 odsto, što ukazuje na snažan ekonomski rast uprkos visokim kamatnim stopama američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Tržišni učesnici i dalje očekuju da Fed u septembru neće dizati kamatne stope, šanse za to se procjenjuju na 88 odsto, no sada ih brine da bi kamatne stope mogle ostati na postojećim visokim nivoima i duže nego su očekivali.

Najviše su na udaru prodaja bile dionice banaka, jer rastu strahovi da kamatne stope neće krajem prvog tromjesečja naredne godine početi padati. Dodatno, kriva prinosa po američkim obveznicama obrnuta je već godinu, pri čemu prinosi po dugoročnim obveznicama pokazuju manje prinose nego po kratkoročnim, a takva tvrdokorna situacija pritiska profite banaka, koje bi zbog toga mogle manje zarađivati.

Izvještaj da bi agencija za rejtinge Fitch mogla smanjiti rejtinge za više velikih američkih banaka takođe je izazvala pad cijena dionica bankarskih divova, popu JP Morgan Chasea, čija je dionica pojeftinila 2,5 odsto, a Bank of Americe 3,2 odsto. Još više su pale cijene dionica velikih američkih regionalnih banaka, u rasponu od 3,7 do 4,5 odsto.

I na evropskim berzama najvažniji indeksi su bili pod pritiskom prodaja, pri čemu je londonski Ftse indeks pao 1,57 odsto, na 7.389 bodova, frankfurtski DAX 0,86 odsto, na 15.767 poena, a pariški CAC 1,1 odsto, na 7.267 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...