fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOsnaživanje poslovanja u Dunavskom regionu

Osnaživanje poslovanja u Dunavskom regionu

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Projekat DanubePeerChains, koji će se realizovati u okviru Pograma teritorijalne saradnje (INTERREG), ima za cilj osnaživanje organizacija za podršku tržišta rada i razvoja poslovanja u Dunavskom regionu, saopšteno je iz Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis u Nikšiću.

Taj projekt, vrijednosti oko 1,79 miliona EUR, kofinansira Evropska unija (EU), realizuje se 30 mjeseci, a planirano je uključivanje 14 projektnih i pet pridruženih strateških partnera iz zemalja Dunavskog regiona.

Iz Tehnopolisa, koji je jedan od projektnih partnera, saopšteno je da će DanubePeerChains donijeti značajne promjene u cijelom području u cilju poboljšanja inovativne i društvene odgovornosti Dunavskom regionu.

“U naprednim zemljama Dunavskog regiona nedostatak digitalnih kompetencija ugrožava inovativna mala i srednja preduzeća i start up-ove, tako što ograničava njihove šanse za proširenje i internacionalizaciju”, navodi se iz Tehnopolisa.

Kako je ocijenjeno, potreba za postizanjem digitalnih kompetencija ljudskih resursa i njihovih kompanija koje zapošljavaju u manje razvijenim zemljama je hitna i presudna za ekonomski razvoj.

Iz Tehnopolisa se navodi da će tokom realizacije tog projekta biti veliki broj aktivnosti u koje će biti uključeni brojni akteri inovativne zajednice u Crnoj Gori.

”Projektni partneri su prepoznali izazove nastale digitalnom transformacijom u industiji, a promjene u biznis modelima i lancima vrijednosti imaju ogroman uticaj na zemlje Dunavskog regiona, naročito na regionalno tržište rada i razvoj kvalifikacija ljudskih resursa”, ocijenjeno je iz Tehnopolisa.

Glavni cilj projekta, kako se dodaje, je osnaživanje organizacija za podršku tržištu rada (LSO) i organizacija za podršku razvoja poslovanja (BSO), zajedno sa njihovim ciljnim grupama i drugim lokalnim zainteresovanim stranama, preduzetnicima, zaposlenim u MSP, kao i ekspertima za digitalizaciju.

”To je neophodno za sprovođenje zajedničkih aktivnosti izgradnje vještina i kapaciteta u cilju razvoja visokokvalifikovanih radnih mjesta u Dunavskom regionu i kako bi bili prepoznati kao partneri u oblasti vršnjačke edukacije u inovativnim transnacionalnim lancima vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

DanubePeerChains je usklađen sa evropskom Strategijom za Dunavski region (EUSDR), vodeći partner je Business Upper Austria, a rok završetka je 31. decembar 2022. godine.

U ukupnom budžetu projekta, učešće Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) je oko 1,37 miliona, dok je iz IPA sredstava namijenjeno 416,4 hiljade EUR.

Najčitanije