fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpštinama 180,5 miliona EUR

Opštinama 180,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na kapitalne projekte u 24 crnogorske opštine u narednoj godini biće potrošeno 180,5 miliona EUR, a više od trećine sredstava dobiće sjever, predviđeno je Predlogom zakona o budžetu, koji je Vlada usvojila u petak.

U odnosu na ovu godinu, ukupan budžet opština povećan je 94 miliona EUR. Najveće povećanje na ime odobrenih investicija iz državne kase imaće Podgorica, Pljevlja, Herceg Novi, Kolašin i Danilovgrad, dok je budžet smanjen samo Tuzima, piše Pobjeda.

Kada je riječ o strukturi opredijeljenih sredstava, najviše novca, 76,7 miliona EUR, dobiće opštine sjeverne regije Crne Gore, dok će jugu pripasti 26,7 miliona, a centralnoj regiji 60,5 miliona EUR. Na zajedničke projekte opština predviđeno je da se potroši 16,6 miliona EUR.

Prema podacima Ministarstva finansija, Glavni grad Podgorica od države će u narednoj godini za realizaciju započetih i novih kapitalnih projekata dobiti 24,5 miliona EUR, Cetinje 19,3 miliona, Pljevlja 16,9 miliona, Kolašin 16,7 miliona, Herceg Novi 12,6 miliona, Bijelo Polje 11,3 miliona, a Rožaje 10,8 miliona EUR.

Ulaganja države u infrastrukturne projekte u Mojkovcu biće 9,2 miliona EUR, Danilovgradu 7,7 miliona, Nikšiću 7,1 milion, Kotoru 6,1 milion, Žabljaku četiri miliona, Beranama i Ulcinju po 3,3 miliona, Baru 2,2 miliona, Budvi 2,1 milion, Tuzima dva miliona, a u Tivtu 1,7 milion EUR. Investicije manje od milion EUR odobrene su Andrijevici, Petnjici, Gusinju, Plužinama i Šavniku, koje će zajedno dobiti 3,6 miliona.

Kada se ti podaci posmatraju per capita, jasno je da su razlike u investicijama države u infrastrukturne projekte opština i dalje izuzetno izražene. Tako će Kolašin u narednoj godini na ime odobrenih projekata dobiti 2,35 hiljada EUR po stanovniku, a Bar svega 51 EUR.

Žabljak će, za gradnju ulica, saobraćajnica, vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, zdravstvene i obrazovne ustanove, po stanovniku dobiti 1,32 hiljade EUR, Cetinje 1,27 hiljada, Mojkovac 1,24 hiljade. U Pljevljima će investicije države po stanovniku iznositi 637 EUR, u Rožajama 472 EUR, Danilovgradu 423 EUR, Herceg Novom 414 EUR, Šavniku 392 EUR, Bijelom Polju 271 EUR, Kotoru 269 EUR, a u Andrijevici 210 EUR.

Pomoć iz državne kase manju od 200 EUR po stanovniku ima 12 opština i to – Plužine 199, Gusinje 189, Plav 165, Ulcinj 164, Tuzi 163, Petnjica 162, Podgorica 128, Berane 124, Tivat 116, Nikšić 103, Budva 94 i Bar 51 EUR.

Ipak, novac iz državne kase će se u narednoj godini uravnoteženije dijeliti u odnosu na ovu godinu kada smo imali situaciju da ulaganja po stanovniku u Ulcinju budu svega euro, na Cetinju 700, a u Kolašinu 1,5 hiljada EUR.

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić kazap je Pobjedi da oni još nemaju precizne podatke o tome koliko koja opština dobija novca, te da se zbog toga ne može izjasniti o predloženom budžetu za narednu godinu.

“Mi ćemo inicirati sastanak sa ministrom finansija, na kojem bi nam on prezentovao budžet, a predstavnici opština kapitalne projekte za koje smatraju da ih treba realizovati”, rekao je Bojadžić.

On smatra da je red da ministar finansija Milojko Spajić opštinama predstavi i program Evropa sad, način na koji će se on implementirati, te posljedice koje će prouzrokovati u funkcionisanju opština.

“Budžet opština će zbog programa Evropa sad sigurno biti prepolovljen. Ne mogu saopštiti precizne brojke, ali radi se o milionima EUR manje”, kazao je Bojadžić.

Vlada je kroz program „Evropa sad“, koji je uvršten u budžet za narednu godinu, planirala uvođenje neoporezivog dijela zarade do 700 EUR bruto, a oko 70 odsto prihoda od poreza na dohodak išao je opštinama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije