fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprezno voditi monetarnu politiku

Oprezno voditi monetarnu politiku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U cilju stabilizacije cijena, neophodna je kombinacija mjera monetarne i fiskalne politike, a Crna Gora, čije su fiskalne mogućnosti ograničene, mora oprezno voditi monetarnu politiku, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je u razgovoru sa direktoricom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalinom Georgievom kazao da monetarna politika mora biti bazirana na primjeni makroprudencionih mjera kojima se može uticati na dinamiku kreditne aktivnosti u određenom vremenskom periodu, a time indirektno i na tražnju, odnosno cijene.

Žugić je, kako je saopšteno iz CBCG, učestvovao na godišnjoj konferenciji Belgijsko-holandske konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na visokom nivou, koja se održava u Amsterdamu.

Tema ovogodišnje konferencije Makroekonomski izazovi u svijetu sa geopolitičkim tenzijama, visokom inflacijom i sve većim nejednakostima okupila je visoke zvaničnike Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, guvernere banaka zemalja članica Konstituence, kao i brojne eksperte iz različitih sektora.

Među govornicima na konferenciji bili su generalna direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva i bivši sekretar NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer.

U okviru skupa održano je više panela, na kojima je diskutovano o geopolitičkim tenzijama, visokoj inflaciji, energetskoj krizi i drugim izazovima koji karakterišu aktuelnu makroekonomsku situaciju.

Konstatovana je neophodnost koordinisane akcije vlada i centralnih banaka, kako bi bila obuzdana visoka inflacija, uz istovremeno očuvanje finansijske stabilnosti.

Na konferenciji je razgovarano i o temama koje će biti dio dnevnog reda godišnjeg sastanka Konstituence, čiji će domaćin, u maju ove godine biti Crna Gora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije