fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOporavak Wall Streeta nakon oštrog pada

Oporavak Wall Streeta nakon oštrog pada

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, nakon prošlosedmične najoštrije korekcije još od februara, pri čemu je tehnološki Nasdaq dostigao novi rekord.

Dow Jones indeks porastao je 0,61 odsto na 35.335 bodova, S&P 500 je ojačao 0,85 odsto na 4.479 poena, a tehnološki Nasdaq 1,55 odsto na 14.942 boda.

Većina sektorskih indeksa je porasla, a najviše naftnog, koji je dostigao najvišu vrijednost u posljednja oko dva mjeseca, zahvaljujući oporavku cijena sirove nafte, prenosi SEEbiz.

“Cijelo vrijeme imamo isti scenario. Indeksi dostignu vrhunac, uslijedi korekcija cijena dionica, a zatim ponovno krene trka. To mi govori da su fundamenti dobri. Postoje zabrinutosti, ali teško je ovo tržište držati dolje”, rekao je glavni ekonomista u firmi Spartan Capital Securities, Peter Cardillo.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je potpuno odobrenje Pfizerove i BioNTechove vakcine protiv Covida-19, što bi moglo ubrzati vakcinisanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dionice Pfizera i BioNTecha, kao i njihovog rivala Moderne, značajno su porasle.

Cijena Microsofta je dostigla novi rekord od 304,65 USD, nakon što je ta softverska kompanija najavila podizanje cijene pretplate na svoj Office 365.

Tržišna kapitalizacija te kompanije time se približila vrijednosti od 2,3 biliona USD, a cijena njene dionice od početka godine u plusu je 37 odsto, premašivši po dobitku većinu tehnoloških rivala.

I na evropskim berzama cijene dionica su se blago oporavile nakon prošlosedmičnih gubitaka.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 odsto na 7.109 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,28 odsto na 15.852 poena, a pariski CAC 0,86 odsto na 6.683 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije