fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOporavak tehnološkog sektora podstakao indekse

Oporavak tehnološkog sektora podstakao indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli, što se najviše zahvaljuje skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji se oporavio od oštrog pada prethodnih dana.

Dow Jones ojačao je 30 bodova ili 0,1 odsto, na 31.832 boda, dok je S&P 500 skočio 1,42 odsto, na 3.875 bodova, a Nasdaq indeks 3,69 odsto, na 13.073 boda, prenosi Hina.

Nakon što je u ponedjeljak zaronio u područje korekcije – više od deset odsto ispod svog rekordnig nivoa – Nasdaq indeks zabilježio je u utorak najveći dnevni skok u posljednja četiri mjeseca.

To se zahvaljuje skoku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Tesla, Microsoft i Amazon.com, koje su posljednjih sedmica bile pod pritiskom zbog rasta prinosa na obveznice, što je izazvalo zabrinutosti u vezi visokih cijena tehnoloških dionica.

Te su dionice, naime, vrlo osjetljive na rast prinosa, s obzirom da njihova vrijednost uveliko zavisi od očekivanih budućih zarada, pa s rastom prinosa na obveznice te dionice gube na privlačnosti. A prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice pali su na 1,523 odsto, s 1,613 odsto dan prije.

Posljednjih sedmica ti su prinosi dostigli najviše nivoe u godinu jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka ekonomije, a time i jačanje inflacije, zahvaljujući ubrzanju sprovođenja vakcinisanja protiv covida-19 i novim golemim podsticajnim mjerama.

U subotu je, naime, Senat prihvatio paket fiskalnih podsticaja vrijedan 1,9 biliona USD, pa bi, nakon usaglašavanja u Zastupničkom domu, ovih dana predsjednik Joe Biden trebalo da potpiše taj zakon.

„Tržište se prilagođava novom nivou kamatnih stopa. Prinosi na desetogodišnje obveznice nešto su pali, pa je oslabio pritisak na valuacije, zbog čega je tehnološki sektor porastao”, kazala je direktorica strateškog odjeljenja u firmi Invesco, Kristina Hooper.

Ona smatra da će i tehnološki sektor kraj godine dočekati na višim nivoima, ali neće biti predvodnik po rastu, kao što je bio prošle godine.

Taj trend rotacije na tržištu traje već sedmicama. Pritom se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora, koji su prošle godine predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore, kao što su finansijski, energetski i industrijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih mjera i oporavka ekonomije.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 odsto, na 6.730 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 odsto, na 14.437 poena, a pariski CAC 0,37 odsto na 5.924 boda.

Najčitanije