fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOne Crna Gora u okviru zajedničke inicijative sa EU smanjuje cijene rominga

One Crna Gora u okviru zajedničke inicijative sa EU smanjuje cijene rominga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija One Crna Gora jedna je od 38 telekom operatora koji su postigli dogovor o smanjenju jaza između rominga i domaćih naknada između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Iz kompanije su kazali da će od 1. oktobra građani i kompanije u Evropi i na Zapadnom Balkanu plaćati niže naknade za prenos podataka u romingu.

Kako se navodi u saopštenju, 38 telekom operatora dogovorilo se da će značajno smanjiti jaz između rominga i domaćih naknada između EU i Zapadnog Balkana.

“Ova inicijativa smanjiće razliku između rominga i domaćih cijena između operatora potpisnika Deklaracije, sa namjerom da se ojačaju veze između dva regiona podsticanjem i pojednostavljenjem poslovne, kulturne, turističke i druge razmjene. Konkretne ponude će definisati svaki od telekomunikacionih operatora na osnovu svojih komercijalnih odluka i dogovorene maksimalne cijene”, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa je započela potpisivanjem Deklaracije o romingu na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Tirani u decembru prošle godine. Ovu inicijativu podržali su EU i Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

Kao jedan od najvećih investitora na tržištu telekomunikacija na Zapadnom Balkanu, grupa 4iG, vlasnik One Crna Gora i One Albanija, podržala je inicijativu prekogranične mobilnosti.

Izvršni direktor grupe 4iG, Peter Fekete, kazao je da kao entuzijastičan investitor na Zapadnom Balkanu ostaju posvećeni ekonomskoj integraciji regiona sa EU.

One
foto: One Crna Gora

“Drago nam je da će prvi rezultati sporazuma biti vidljivi već u oktobru. Pozdravljamo dalje širenje ekonomske integracije na druge igrače na tržištu i druga polja, posebno u oblasti ICT-ja”, rekao je Fekete.

Konkretno, operatori su dogovorili maksimalne nivoe maloprodajnih cijena za jedan gigabajt (GB) u periodu od oktobra ove godine do 2028. i to 18 EUR od 1. oktobra ove godine, 14 EUR od 2026. i devet EUR od 2028.

Cilj ostaje optimalno usklađivanje tarifa za roming.

One
foto: One Crna Gora

Izvršni direktor One Crna Gora, Branko Mitrović, kazao je da će smanjenje cijena prenosa podataka u romingu između EU i Zapadnog Balkana povećati razmjenu.

“Očekujemo da će pomoći našim ekonomijama u mnogim pravcima. Mi se fokusiramo na turizam, koji je vodeća grana naše privrede“, naveo je Mitrović.

Zemlje Zapadnog Balkana već su uvele Roming kao kod kuće u regionu u julu 2019. godine i puni Roming kao kod kuće u julu 2021. godine.

Ova inicijativa podrazumijeva postepeno smanjenjenje i na kraju ukidanje naknada za roming između ekonomija Zapadnog Balkana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije