fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOgraničeno snabdijevanje i mogući embargo podstakli cijene nafte

Ograničeno snabdijevanje i mogući embargo podstakli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, nastavljajući oprezni ovosedmični rast podstaknut znacima slabog snabdijevanja i izglednim evropskim embargom na uvoz ruske nafte uprkos protivljenju Mađarske.

Cijene barela su na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje porasle 1,6 USD na 115,63 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,33 USD višoj cijeni, od 112,66 USD, prenosi SEEbiz.

Pad američkih zaliha sirove nafte veći od očekivanoga u sedmici do 20. maja takođe je podstakao cijene. Američke rafinerije ubrzale su preradu i povećale ukupnu upotrebu kapaciteta na najviši nivo od prije pandemije.

S druge strane Atlantika, embargo EU-a na uvoz nafte iz Rusije sve je izgledniji uprkos mađarskom protivljenju, što će, kako se očekuje, smanjiti ponudu i podstaći rast cijene.

OPEC+ će se držati sporazuma o vraćanju proizvodnje nafte nakon rezova kako je dogovoreno na sastanku 2. juna prošle godine i podići ciljeve proizvodnje u julu za 432 hiljade barela dnevno.

Postoje i drugi faktori koji pogoduju daljem rastu cijena nafte: Šangaj se priprema za novo otvaranje nakon dvomjesečne izolacije, a vrhunac sezone vožnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) počinje vikendom na Dan sjećanja, što bi moglo povećati potražnju za naftom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije